Levente Magyar, diplomat și secretar de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, a remarcat ce diferență majoră este între felul în care arată Kievul în februarie 2025 față de acum trei ani.
Într-o postare de pe pagina sa de facebook, ungurul a remarcat că dacă acum trei urmele războiului erau evidente, acum capitala Ucrainei pare un oraș departe de război, în care se trăiește foarte bine.
El s-a întrebat dacă banii primiți de Kiev ca ajutoare de război nu ajung și în alte zone.
„În vara anului 2022, când am vizitat Kievul după lupte, în zonele periferice am fost întâmpinat de case distruse, benzinării arse și centre comerciale demolate. Oriunde mă uitam, vedeam soldați și puncte de control militare. Urmele războiului erau palpabile.
Însă cea de-a patra mea călătorie recentă în capitala Ucrainei mi-a lăsat o impresie cu totul diferită. Restaurantele, cafenelele și magazinele sunt pline. Pe străzi abia mai vezi soldați, iar capcanele antitanc au dispărut.
Kievul oferă imaginea unui oraș mare, prosper, vibrant, cu un standard de viață ridicat, trafic intens, mașini de lux și mulțimi de oameni pe străzi. Noaptea, sirenele de raid aerian se mai aud uneori, îndemnând oamenii să se adăpostească. Totuși, foarte puțini mai respectă acest avertisment – s-au obișnuit cu situația.
Sumele considerabile de bani și sprijinul străin care curg în prezent în Ucraina nu ajung doar pe front sub formă de arme și nu susțin doar eforturile militare, ci se regăsesc și în economie prin diverse canale. Kievul se află astăzi într-o perioadă de prosperitate economică generată de război.
Nu invidiem abundența altora, dar atunci când conducerea ucraineană cere miliarde de dolari și euro suplimentare pentru finanțarea războiului, ne putem întreba: dacă la Kiev există o astfel de prosperitate de război, unde ajung, de fapt, acești bani?”, a scris Magyar pe facebook.