miercuri, decembrie 11, 2024

Călin Georgescu a luat o decizie surprinzătaore. E iureș pe TikTok

Călin Georgescu, candidat la președinția României, a...

Americanii, uimiți de Călin Georgescu: O vedetă de TikTok pro-Putin

ActualitateAmericanii, uimiți de Călin Georgescu: O vedetă de TikTok pro-Putin

Clipuri de pe rețelele sociale îl înfățișează pe Călin Georgescu călărind un cal alb și practicând arte marțiale. Politicianul de extrema dreaptă pro-Putin care a câștigat duminică în mod surprinzător primul tur al alegerilor prezidențiale din România devenise recent viral pe rețelele sociale fără ca realizatorii de sondaje să bage de seamă acest lucru.

Călin Georgescu, 62 de ani, fost membru onorific al partidului ultranaționalist AUR, a candidat ca independent și mai toată campania a fost cotat în sondaje sub 10%. Însă campania lui electorală cu clipuri pe TikTok în care se înfățișează precum un personaj anti-establishment călare pe cal și practicant al artelor marțiale a început să prindă la public în ultimele zile, scrie Financial Times.

Pretinde că interese de afaceri străine jefuiesc România

„E o victorie pe TikTok”, a declarat analistul și istoricul român Ion M. Ioniţă. „N-ai nevoie de partid. Ai nevoie doar să devii viral pe rețelele sociale – și cu siguranță a devenit viral.”

Ioniţă a observat că, dat fiind că partidele consacrate se chinuie să rămână credibile după ani de scandaluri și probleme economice, „alegătorii sunt vulnerabili la mesaje care n-au nici o legătură că realitatea”.

Georgescu, care are convingeri religioase și ultra-conservatoare pe placul bărbaților tineri și al celor din mediul rural, spune că a cheltuit „zero” bani pe campanie, dar și-a pus în schimb credința în Dumnezeu și a reușit să obțină 23% din vot.

El pretinde că interese de afaceri străine jefuiesc România, forțând-o să-și importe hrana când ea are deja toate resursele necesare pentru a-și asigura necesarul.

Cum nici un candidat nu a depășit 50%, Georgescu o va înfrunta pe șefa unui partid liberal, Elena Lasconi, într-un al doilea tur pe 8 decembrie.

Autoritatea electorală a României i-a cerut săptămâna trecută lui Georgescu să-și șteargă niște clipuri care erau în mod evident reclame electorale, dar nu erau marcate ca atare. Și chiar dacă pe contul lui oficial de TikTok a și procedat astfel, alte conturi ale unor admiratori au continuat să-i difuzeze clipurile electorale.

Populismul de tip Trump

Succesul lui Georgescu e cel mai nou indiciu că populismul de tip Trump câștigă teren în Europa și marchează o schimbarea considerabil a atitudinii românilor față de Rusia și războiul ei din Ucraina. Peste o treime din electoratul român a susținut candidați ostili față de UE, NATO și Ucraina – dacă le adaugăm voturilor lui Georgescu pe cele pentru liderul AUR, George Simion, pe care sondajele îl credeau candidatul ultranaționalist favorit.

Georgescu a criticat apartenența României la NATO și bazele militare de pe teritoriul ei, inclusiv scutul american anti-rachetă, argumentând că reprezintă o poziție ostilă Rusiei, într-un moment în care se poartă război în Ucraina vecină.

În 2022, la numai câteva zile după ce Putin ordonase invadarea Ucrainei, Georgescu a declarat despre el că e un „om care-și iubește țara”. Ceva mai recent el a cerut oprirea imediată a războiului, un prefabricat al propagandei Kremlinului despre care Kievul și aliații lui vestici afirmă că ar echivala cu capitularea Ucrainei.

E în favoarea unei alianțe cu Rusia

Agenția rusă de știri de stat RIA Novosti a scris luni că Georgescu e în favoarea unei alianțe cu Rusia. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova nu e familiară cu poziția lui Georgescu în privința relațiilor cu Rusia și că se abține să facă vreo predicție despre rezultatul alegerilor.

„Călin Georgescu, un candidat rusofil care-l admiră pe Putin și-i subminează legitimitatea Ucrainei ar fi o opțiune periculoasă pentru România, mai ales cu războiul la granița noastră”, a declarat europarlamentarul de centru-dreapta Siegfried Mureșan.

El afirmă că rezultatul e parte a „războiului hibrid al Rusiei contra democrației europene”, observând că președinta pro-UE Maia Sandu abia a reușit să câștige în Moldova vecină pe fondul unei campanii masive de influență a Rusiei. „Acum și românii trebuie să procedeze la fel” la turul doi, a adăugat el.

Autoritățile române n-au demarat vreo anchetă referitor la vreo intervenție a Rusiei, însă un președinte rusofil în încă un stat UE și NATO ar fi în interesul Rusiei, a declarat Radu Magdin, un consultant politic din București.

„E un gest tranșant al Rusiei. S-au răzbunat pe România pentru rolul ei pro-Occident din ultima vreme”, a declarat el.

Așa se sabotează o democrație

România i-a oferit Ucrainei materiale militare valorând peste 1 miliard de euro, inclusiv un sistem antiaerian crucial, și adăpostește și o bază aeriană americană pe țărmul Mării Negre. În caz că va fi ales, Georgescu va deține cea mai influentă funcție din România, responsabilă cu armata și politica externă. El ar avea dreptul să propună premierul și să coordoneze negocierile de formarea a unei coaliții.

Rezultatul reprezintă o înfrângere usturătoare pentru candidații de centru, dintre care doi au fost premieri recent și s-au acuzat reciproc de corupție, incompetență și scheme de culise, ceea ce i-a permis lui Georgescu să-i atragă pe alegători în calitate de candidat anti-establishment radical.

Georgescu a avut un scor extrem de bun în diaspora, 43%. A ieșit primul și într-o treime din cele 41 de județe ale României.

Chiar dacă Georgescu nu are partid, AUR s-a grăbit să-l susțină în turul doi, dorind să profite și el de popularitatea lui la alegerile generale de la 1 decembrie. Mai e susținut și de SOS, un alt partid de extrema dreaptă scindat din AUR.

„Lumea spune că așa se sabotează o democrație”, a declarat Costin Ciobanu, cercetător la Universitatea Aarhus din Danemarca. „Toată lumea se uita la Moldova acum câteva săptămâni […] dar aceasta e o țară de 20 de milioane.”

(Traducerea-Rador)

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole