vineri, iunie 21, 2024

Rușii fac manevre militare în Transnistria

ExterneRușii fac manevre militare în Transnistria

Comandamentul Militar Întrunit din Republica Moldova a fost notificat că așa zis-ul contingent rus al „Forțelor Comune de Menținere a Păcii” intenționează să efectueze manevre de testare a mișcării vehiculelor blindate dislocate la posturile de menținere a păcii în perioada 17 mai – 17 iunie 2024.

Rușii fac manevre militare în Transnistria

Notificarea de la trupele ruse din regiunea separatistă transnistrană a venit la câteva ore după încheierea ședinței Comisiei mixte de control, la care însă nu s-a discutat deloc despre acest subiect.

Așa că, de pe 17 mai, timp de o lună, trupele lui Vladimir Putin din autodeclarata republică Transnistria vor „verifica manevrabilitatea și starea tehnică a vehiculelor blindate de transport de trupe, la așa-numitele „posturi de menținere a păcii”.

Moldova condamnă acest tip de manevre decise unilateral

Delegația Republicii Moldova a condamnat astfel de „inițiative”, care sunt nepotrivite în contextul situației de securitate regională. De asemenea, astfel de manevre militare sunt și ilegale, pentru că nu au primit avizul Comisiei mixte de control, au mai declarat reprezentanții Guvernului Republicii Moldova.

„Recursul demonstrativ și repetat la astfel de acțiuni necoordonate este o altă dovadă a unei încălcări flagrante a principiilor misiunii de menținere a păcii pe Nistru”, se mai arată în răspunsul guvernului la noua provocare a regimului Putin.

Regimul Putin, acțiuni provocatoare sau destabilizatoare în serie

Delegația Republicii Moldova a avertizat, de asemenea, asupra posibilelor consecințe nedorite ale unor astfel de acțiuni provocatoare. Autoritățile de la Chișinău au făcut apel la toate componentele Forței Comune de Menținere a Păcii să se abțină de la efectuarea unor astfel de manevre pentru a evita destabilizarea situației din Zona de Securitate.

Decizia trupelor pe care Rusia le ține în republica separatistă nerecunoscută de comunitatea internațională, sub pretextul că ar fi „forțe de menținere a păcii”, sunt doar ultima acțiune prin care regimul autoritar al lui Vladimir Putin încearcă să destabilizeze Republica Moldova, care a părăsit orbita Moscovei și își dorește intrarea în Uniunea Europeană.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole