luni, aprilie 22, 2024

Unde ne ascundem în cazul în care România este atacată. Harta interactivă a adăposturilor. Lista actualizată pentru întreaga țară

ActualitateUnde ne ascundem în cazul în care România este atacată. Harta interactivă a adăposturilor. Lista actualizată pentru întreaga țară

Unde ne ascundem în caz de război. Harta locurilor în care te poți adăposti în cazul unui război în România. Cât de sigure sunt adăposturile care ar trebui să îți salveze viața.

În ultimii ani, contextul beligerant din lume i-a făcut pe români să se teamă. În cazul unui posibil atac asupra României, puțini sunt cei care știu unde să se adăpostească.

Unde ne putem adăposti, în România, în cazul unui atac

Unde ne ascundem în caz de război, este întrebarea multor români. Deși cu toți ne dorim să nu fim puși în astfel de situații, prevenția este cea mai bună. Tocmai de aceea, este bine ca fiecare român să cunoască cele mai apropiate locuri care îi pot salva în cazul unui atac.

Cele mai sigure informații se regăsesc pe pagina oficială a Inspectoratului General pentru Situații de Urgențe. Cei care vor consulta lista de acolo, vor afla că la nivelul țării noastre sunt 5059 de adăposturi.

Aceste adăposturi sunt sigure în cazul unui atac armat și sunt dispuse pe întregul teritoriu. Așa cum era de așteptat, în Capitală se află cele mai multe locuri în care bucureștenii se pot adăposti. Peste o mie de adăposturi sunt răspândite în fiecare sector.

Cât de sigure sunt adăposturile care ar trebui să ne salveze din calea pericolului

Legea prevede că aceste adăposturi trebuie ocupate doar în caz de necesitate. În cazul unui atac, locuitorii blocurilor din zonă se pot adăposti acolo, însă, cu o condiție. Și anume, aceea de a le elibera cu 24 de ore înainte.

O altă întrebare care se ridică este cât de sigure sunt adăposturile din România. O mare parte dintre acestea nu coincid standardelor și nici nu sunt dotate așa cum ar trebui pentru ca oamenii să poată rezista mult timp acolo.

Pe de altă parte, mai există o problemă a adăposturilor din România. În ceea ce le privește pe cele de la blocuri, locuitorii au găsit o altă întrebuințare pentru ele. Din cauză că nu au spațiu în apartamente, mulți le-au transformat în spații de depozitare.

Așa se face că, în prezent, în adăposturile menite să salveze vieți în cazul unui atac se găsesc murături sau alte obiecte pe care oamenii le-au depozitat, în timp. Însă, în cazul în care se dă alarma, oamenii trebuie să renunțe la tot și să elibereze spațiile în maxim 24 de ore.

De remarcat că Ministrul Apărării a declarat că toate adăposturile din țara noastră sunt sigure. Acestea sunt verificate anual, conform unui calendar special. Deși nu toate sunt conforme, se pare că, în situații de criză, oamenii se pot adăposti fără nicio grijă.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole