marți, septembrie 26, 2023

Luni, 18 septembrie, au avut loc două evenimente foarte importante pentru comunitatea sârbilor din Arad

Din OrasLuni, 18 septembrie, au avut loc două evenimente foarte importante pentru comunitatea sârbilor din Arad

Pe data de 18 septembrie, într-o atmosferă festivă, au avut loc două evenimente deosebit de semnificative pentru comunitatea sârbilor din Arad: inaugurarea noului sediu al Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad și deschiderea oficială a celei de-a XXIII-a ediții a Zilelor Culturii Sârbe în Arad.

Noul sediu al Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad, amplasat pe strada Ion Georgescu nr. 4B (în apropierea Colegiului de Industrie Alimentară), a fost achiziționat în anul 2020, iar de atunci au fost efectuate ample lucrări pentru a-l adapta nevoilor comunității.

La momentul actual, imobilul dispune de 30 de locuri de cazare pentru grupurile care vor vizita Aradul pentru diverse activități, două săli multifuncționale, o sală de repetiții, o curte spațioasă, o bibliotecă care poartă numele primei scriitoare sârbe din epoca modernă, Eustahija Arsici, realizată cu sprijinul fostului președinte al Uniunii Sârbilor din Arad, Simion Jarko, și a numeroși sârbi, precum și un muzeu dedicat lui Sava Tekelija.

,,Acest sediu este un vis împlinit al comunității noastre și al meu, personal, o întregire a activităților pe care le desfășurăm și o moștenire material și imaterială pe care o lăsăm urmașilor noștri. Mi-am dorit foarte mult, încă de acum zece ani, să avem un Centru Cultural al sârbilor în Arad și, iată, am reușit, cu ajutorul președintelui Uniunii Sârbilor din România, care mi-a oferit tot sprijinul”, a afirmat Darko Voștinar, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad.


Investiția totală, în valoare de aproape 1 milion de euro, a fost suportată integral de către Uniunea Sârbilor din România, prin finanțările obținute de la Guvernul României.

În data de 21 septembrie, începând cu ora 19:00, va avea loc o „Seară de folclor” în Felnac, sub denumirea „Kolo na dar”, iar pe 23 septembrie, între orele 12:00 și 17:00, se va desfășura un Turneu de fotbal la Pecica.

Simpozionul cu tema „Aradul de-a lungul timpului” va fi organizat pe data de 25 septembrie, începând cu ora 12:00, la sediul Uniunii Sârbilor din România – Filiala Arad.

În data de 27 septembrie, de la ora 19:00, va avea loc o proiecție de film sârbesc intitulată „Toma” în Sala Marii Uniri din Arad. În 29 septembrie, tot de la ora 19:00, Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad va găzdui un „Regal folcloric” susținut de Ansamblul Kolo din Arad.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole