marți, septembrie 26, 2023

Filmul „Arsenie. Viața de apoi“ va rula miercuri, 20 septembrie, la Cinematograful „Arta“ din Arad

Din OrasFilmul „Arsenie. Viața de apoi“ va rula miercuri, 20 septembrie, la Cinematograful „Arta“ din Arad

Documentarul „Arsenie. Viața de apoi,” care explorează societatea românească din perspectiva cultului în jurul călugărului Arsenie Boca, va fi proiectat la Cinematograful „Arta” din Arad. Proiecția va avea loc miercuri, 20 septembrie, începând cu ora 19:00, și va fi urmată de o discuție cu regizorul Alexandru Solomon.

Accesul la proiecție este gratuit, dar este necesară o rezervare prealabilă, care poate fi făcută la numărul de telefon/WhatsApp 0740 946 821. Evenimentul este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad în colaborare cu Asociația Citizenit. Călugărul Arsenie Boca este considerat un simbol al speranței pentru mulți oameni, oferind lumină în momente dificile și inspirație pentru schimbare.

Regizorului Alexandru Solomon precizează: „În miezul frustrărilor noastre, privirea hipnotică a unui călugăr mort de mai bine de trei decenii ne promite o lume mai bună. O lume dezamăgită, care și-a pierdut încrederea în orice, așteaptă de la acest viitor sfânt miracolul unor schimbări care nu s-au mai petrecut”.

Filmul nu este o biografie a lui Arsenie Boca, ci explorează mai degrabă influența și semnificația cultului care s-a dezvoltat în jurul său după moartea sa. Acesta oferă o perspectivă asupra vieții de apoi a lui Arsenie Boca și modul în care societatea românească se reflectă în acest cult.

„Unul din rosturile filmului documentar este să creeze această punte de dialog între segmente sociale altfel complet separate, cumva dincolo, care trăiesc dincolo de niște bariere, nu comunică… Eu am încercat ca filmul să meargă așa, pe o sârmă foarte subțire între doi poli opuși și să nu cadă nici într-o parte, nici în alta. Deci, ca oamenii să poată să-și recepționeze propriul lor film, până la urmă, să vadă fiecare dintre ei în această viață de apoi, unde se plasează. Asta ar fi idealul pentru mine”, afirmă Alexandru Solomon într-un interviu recent la hotnews.ro.

Alexandru Solomon este un regizor și director de imagine cunoscut pentru numeroasele sale documentare de lung metraj. Printre acestea se numără:

  1. „Marele jaf comunist” (2004) – Un film despre jaful Băncii Naţionale Române din 1959, care a câștigat marele premiu la festivalul Mediawave din Ungaria.
  2. „Război pe calea undelor” (2007) – Documentarul explorează Radio Europa Liberă și propagandei din timpul Războiului Rece.
  3. „Kapitalism – rețeta noastră” (2010) – O ficțiune care prezintă o revenire fictivă a dictatorului Nicolae Ceaușescu într-o nouă societate cu obiceiuri cunoscute ale oamenilor de afaceri.
  4. „România: patru patrii” (2015) – Un film care prezintă interviuri cu scriitorii Mircea Cărtărescu, Gabriela Adameşteanu, Florin Lăzărescu și Norman Manea.
  5. „Ouăle lui Tarzan” (2017) – Documentar despre primul institut de primatologie din lume.

Alexandru Solomon este și profesor la Universitatea Națională de Arte din București (UNArte) și președintele Asociației One World Romania. În 2016, a publicat monografia „Reprezentări ale memoriei în filmul documentar”.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole