vineri, iunie 21, 2024

România vrea să intre în achiziția comună de Mistral 3, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune

ActualitateRomânia vrea să intre în achiziția comună de Mistral 3, sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune

Atacurile efectuate de forțele ruse asupra obiectivelor ucrainene din proximitatea frontierelor românești, despre care se bănuiește că s-ar fi soldat inclusiv cu căderea unor fragmente de dronă pe teritoriul nostru, au făcut tot mai evidentă nevoia de sisteme antiaeriene cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune, potrivit Defense România.

O soluție pentru o înzestrare în acest sens ar fi o achiziție comună a sistemelor de ultimă generație combat proven Mistral 3, produse de concernul european MBDA.

România vrea să intre în achiziția comună de Mistral 3. Un oficial din Ministerul Apărării a declarat pentru publicația americană Defense News că România este interesată de achiziția în comun a sistemelor Mistral 3, program condus de Franța.

MBDA a confirmat că există discuții cu România pe tema Mistral 3.

„MBDA este conștientă de interesul României de a se alătura acestui program comun de achiziție. Suntem angajați în discuții cu partea română”, a declarat Julien Watelet, purtătorul de cuvânt al concernului european, pentru Defense News.

La ora actuală, parte a programului comun de achiziție sunt Franța, Belgia, Ungaria, Estonia și Cipru. MBDA nu a dorit să dezvăluie numele țării care se va alătura programului.

În vară, Arnaud Rousset, Vice-President Europe MBDA, declara pentru Defense România că țara noastră are ușa deschisă pentru intrarea în achiziția comună de Mistral 3 și este „candidatul perfect”.

Dacă situația se concretizează, România va beneficia de livrări rapide de Mistral 3, a cărui producție ar urma să fie dublată în 2024, conform estimărilor MBDA.

La bază este programul european EDIRPA, un acord major în UE care le permite țărilor să primească o parte din fonduri înapoi atunci când cumpără tehnică militară în comun.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole