vineri, iunie 21, 2024

Inundatii Libia. Dezastrul care a produs moartea a 20.000 de oameni, putea fi evitat

ExterneInundatii Libia. Dezastrul care a produs moartea a 20.000 de oameni, putea fi evitat

Derna, un oraș în Libia, cunoscut ca refugiu pentru intelectuali și artiști, se confruntă acum cu o catastrofă devastatoare. Un dezastru natural, după o furtună violentă, a produs inundații severe, rupând baraje, îngropând case sub apă și curmând viețile a mii de oameni.

Inundatii Libia cu efect devastator. Această calamitate nu a venit fără avertismente. Regimul lui Moammar Gadhafi a ignorat pentru decenii necesitatea întreținerii celor două baraje din zonă. După căderea sa în 2011, criza politică a țării a exacerbat neglijența. Fondurile pentru întreținerea barajelor au fost deturnate, cu consecințe fatale atunci când Uraganul Daniel a lovit Libia. Domenstrând că este un stat eșuat.

Uraganul Daniel, care a produs precipitații record în Grecia, a inundat barajele luni dimineața după ce a lovit estul Libiei. Eliberând o avalanșă de apă care a înecat orașul-port din apropiere. Se estimează că dezastrul a omorât aproximativ 6.000 de oameni, iar mii de alții sunt dați dispăruți. Corpurile s-au adunat pe străzi și autoritățile împreună cu rudele au îngropat mulți dintre morți în gropi comune.

Primarul din Derna a declarat miercuri că ar fi putut muri până la 20.000 de oameni. Joi, procurorul public din Libia a sosit în oraș pentru a desfășura o anchetă penală cu scopul de a trage la răspundere persoanele responsabile pentru neadoptarea măsurilor de prevenire a prăbușirii barajelor. Estimările oficialer sugerează că cel puțin 15.000 de oameni ar putea fi pierduți în dezastru. Peisajul este marcat de tristețe, cu corpuri rămase pe străzi și gropi comune care se formează pe măsură ce orașul încearcă să facă față realității sale.

Inundatii Libia puteau fi evitate dacă se guverna eficient

Această tragedie evidențiază falimentul guvernării în Libia. Divizată între două facțiuni rivale, niciuna dintre acestea nu pare pregătită să conducă eficient. Criza actuală din Derna pune în lumină această problemă și furia publicului crește. Zona din estul Libiei, unde autoritățile locale au fost depășite de furtună, este controlată de Khalifa Haftar, un lider al miliției sprijinit de Moscova, alături de un guvern aliat. Un alt guvern, recunoscut de ONU, controlează Tripoli și cea mai mare parte a Libiei de vest. Inundatii Libia

„Niciunul dintre guvernele din Libia nu este proiectat să guverneze,” a spus Tarek Megrisi, un expert politic senior la Consiliul European pentru Relații Externe din Londra, pentru WSJ. Aceste guverne sunt concepute doar pentru a acapara teritorii în timp ce concurează pentru putere. „Suntem la 12 ani după căderea lui Gadhafi. Am avut destul timp să devenim un stat eșuat.”

Desfășurarea dezastrului

Inițial, primarul din Derna, Abdul Moneem Al-Ghaithi, a emis un ordin pe contul său oficial de Facebook. Solicita evacuarea unor zone ale orașului. De asemenea, a trimis excavatoare pentru a muta pietre care să funcționeze ca diguri de-a lungul coastei, crezând că cel mai grav risc de inundații va veni din partea mării.

Dar mai târziu în acea seară, ordinul de evacuare a fost anulat de Haftar. Prezidând o ședință a cabinetului târziu sâmbătă, liderul militar a declarat că a decis să mențină o interdicție de circulație. Oferind o vacanță de două zile astfel încât localnicii să rămână acasă. „Cerem lui Dumnezeu ca [ploaia] să fie foarte benefică pentru oamenii din regiune,” a spus el.

Curând după aceea, localnicii au primit un mesaj text: „Rămâneți acasă”. Asta se cerea în mesaj, conform unei copii a mesajului văzută de ziarul WSJ.

Poveștile supraviețuitorilor

Dar după ce furtuna a ajuns pe uscat, barajele s-au rupt cu un zgomot de explozie la primele ore ale zilei de luni, au spus rezidenții. Inundatii Libia.

Khalid Jebril a spus că soția lui l-a trezit înainte de zorii zilei de luni.

„Ea țipa: ‘Explozie! Explozie! Nu am putut părăsi clădirea noastră, cu patru etaje. A urmat o altă bubuitură puternică. Când în cele din urmă am reușit să ieșim, șapte ore mai târziu, clădirile alăturate nouă dispăruseră.”

„Tot ce pot să vă spun este că foarte repede am avut inundații și apa a ajuns până la etajul doi unde mă aflam”, a spus Mohammed Kholi, un muncitor în construcții egiptean care locuiește în Derna. „Mi-am pierdut ambii frați.”, a povestit pentru sursa citată.

Derna, care a fost martor la multe momente cruciale în istoria recentă a Libiei, de la protestele anti-Gadhafi până la ocupația de către Statul Islamic și intervenția militară a lui Haftar, a acumulat cicatrici profunde de-a lungul anilor. Dezastrul recent adaugă un alt capitol tragic în povestea sa.

Tragedia din Derna este mai mult decât un dezastru natural – este un strigăt de alarmă pentru o țară care se luptă cu corupția, neglijența și diviziunea. Este un memento al consecințelor pe care le poate avea indiferența politică și nevoia de a reevalua prioritățile naționale pentru a proteja și a sluji cetățenii săi. Inundatii Libia

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole