miercuri, decembrie 11, 2024

Călin Georgescu a luat o decizie surprinzătaore. E iureș pe TikTok

Călin Georgescu, candidat la președinția României, a...

Gala Salbek Opera Festival, care a avut loc duminică, 27 august, a încheiat într-un mod extraordinar Zilele Aradului

Din OrasGala Salbek Opera Festival, care a avut loc duminică, 27 august, a încheiat într-un mod extraordinar Zilele Aradului


Mii de privitori au aplaudat cu entuziasm mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva în cadrul concertului care a marcat încheierea International Salbek Opera Masterclass și a Zilelor Aradului.

Gala Festivalului de Operă Salbek, care a avut loc în Piața Primăriei din Arad duminică, 27 august, a adus încheierea primei ediții a International Salbek Opera Masterclass și totodată Zilele Aradului.

Evenimentul extraordinar de operă în aer liber a fost prezentat alături de Orchestra Filarmonicii din Arad, sub bagheta dirijorului David Crescenzi. Soliștii invitați, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva, au fost acompaniați de o parte din cursanți. Numeroși dintre acești tineri artiști au reușit să-l impresioneze în mod deosebit pe tenorul Ramón Vargas.

„Știam despre cântăreții români că sunt foarte talentați și am fost dornic să descopăr aceste talente. Am fost foarte plăcut surprins de calitatea tinerilor cu care am lucrat zilele astea în România. De asemenea, sunt extrem de bucuros că am avut ocazia să fiu pe aceeași scenă cu două mari voci ale prezentului, Ruxandra Donose și Leontina Văduva. A fost cu adevărat onorant să le am alături într-un concert extraordinar, în fața a mii de spectatori, la finalul unui curs intensiv în care ne-am ajutat reciproc să evoluăm”, a afirmat tenorul Ramón Vargas.

„Mă bucur că am avut oportunitatea să studiez alături de maestrul Ramón Vargas. A fost extraordinar pentru mine să am posibilitatea de a prelua de la maestru multe dintre secretele pe care el ni le-a dezvăluit pe parcursul cursului. Acest curs m-a ajutat mult pentru viitoarea carieră”, a precizat Ivan Dikusar, unul dintre cursanți.

Raluca Iolanda Malaeru a spus cum au fost pentru ea aceste cursuri de măiestrie: „Acest masterclass a fost atât de bine organizat încât fiecare dintre noi a putut beneficia de lucrul cu maeștrii. Maestra Leontina Văduva este o persoană foarte caldă și calmă, dar foarte exigentă. Nu lasă să se strecoare nicio greșeală în piesele lucrate și ne-a și explicat de fiecare dată de ce nu trebuie să lăsăm greșelile să devină reflexe. Ne-a exemplificat cum să ne însușim ceea ce cântăm și, mai ales, cum să fim personaje. Este uimitor cât de modestă este și cât de aproape am simțit-o de sufletul meu. Mă bucur enorm că am avut această șansă”.

Soprana Leontina Văduva a exprimat că un masterclass este precum o fereastră deschisă către tânăra generație: în România, voci frumoase au existat dintotdeauna, iar numărul considerabil de tineri înscriși la acest masterclass și nivelul lor excepțional au demonstrat încă o dată valoarea învățământului muzical și vocal din România. Teatrul de operă nu se stinge, așa cum susțin pesimiștii, ci evoluează. Este responsabilitatea noastră, a profesorilor, să menținem standardele înalte, să-i ajutăm să înțeleagă în profunzime limbajul muzical și dramatic și să îndrumăm tinerii cântăreți către cariere de succes. Colaborarea cu Filarmonica din Arad a constituit un mare avantaj al acestui masterclass. Oferirea posibilității de a performa pe scenă alături de o orchestră și sub bagheta unui dirijor – chiar dacă am fost cu toții implicați doar în momentul final verdian – a reprezentat o experiență excepțională.

Unul dintre participanții care au avut ocazia să urce pe scenă în concertul de duminică din Arad a fost Mihai Damian, care și-a exprimat emoțiile înainte de eveniment: „Zilele acestea de lucru intens mi-au dat un imbold foarte mare, m-au ambiționat, m-au făcut să cred că pot și mai mult. Doamna Ruxandra Donose este absolut magnifică, după fiecare oră de studiu cu fiecare cursant puteai să vezi o îmbunătățire enormă la fiecare. Mă bucur că am participat la acest masterclass și sunt extrem de emoționat să fiu pe aceeași scenă cu ei”.

La finalul concertului, mezzosoprana Ruxandra Donose a împărtășit cum au fost pentru profesori sentimentele de a-și vedea discipolii în acțiune pe scenă, după zile intense de pregătire în aer liber. „A fost atât de frumos să fii înconjurat de natură curată, pură și să te aduni într-un loc și să faci muzică! Toți tinerii cu care am lucrat au fost extraordinar de entuziaști, de pozitivi, de doritori și totul s-a desfășurat într-o atmosferă foarte, foarte frumoasă. Mă bucur că am făcut parte din această poveste și mă bucur că i-am avut alături de noi și în fața publicului. Sunt convinsă că a fost o experiență din care au avut multe de învățat”.


Acesta a reprezentat debutul primei ediții a International Salbek Opera Masterclass, însă nu și ultima, conform declarației făcute la încheierea concertului, care a atras mulțimea în fața Primăriei din Arad. Ana Maria Mihăescu, președintele Asociației Castel Salbek și inițiatoarea acestor cursuri de măiestrie de la Petriș, a subliniat acest aspect.„Sunt foarte bucuroasă pentru modul în care s-au desfășurat evenimentele întreaga săptămână. Pe domeniul Castelului Salbek din satul Petriș, în săptămâna care a trecut, trei profesori de renume internațional, mezzosoprana Ruxandra Donose, tenorul Ramón Vargas și soprana Leontina Văduva, au lucrat intensiv cu 22 de cursanți dornici să le calce pe urme. Au lucrat zilnic ore întregi, ore de canto, de postură, de atitudine, de dicție…a fost o încântare să văd cu câtă râvnă absorb tinerii sfaturile și cunoștințele transmise de maeștri. Prin mini concertul de la castel, în prezența reprezentanților comunității locale și economice, am marcat începerea lucrărilor de conservare a castelului și a activității culturale de pe Domeniul Salbek. Cred că a fost o primă ediție de succes și acum pot spune sigur că suntem deciși să fie prima dintre multe altele care vor mai avea loc pe acest domeniu”.

International Salbek Opera Masterclass are scopul de a oferi tinerilor muzicieni oportunitatea de a interacționa cu profesori remarcabili, care vor contribui la dezvoltarea lor artistică și personală, creând astfel premise pentru viitoare oportunități în domeniul muzical.

Începând cu anul 2024, Salbek Opera Festival va introduce pentru prima dată în România un eveniment de tip opera picnic festival, marcând astfel o premieră. Acest festival va invita instituții cu rang de operă națională din România și din țările învecinate să-și prezinte producțiile în fața unui public de elită, într-un format inedit și original.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole