vineri, martie 1, 2024

Vineri, 23 iunie, arădenii sunt invitați la un eveniment aparte la Palatul de Justiție din Arad

Din OrasVineri, 23 iunie, arădenii sunt invitați la un eveniment aparte la Palatul de Justiție din Arad

Turneul SoNoRo Conac XI – „The Fiddler on the Roof” aduce un omagiu Palatului de Justiție din Arad, un monument arhitectural de patrimoniu. Turneul SoNoRo Conac își propune să celebreze clădirile de patrimoniu și arhitectura remarcabilă din România prin intermediul muzicii de cameră. Ediția a unsprezecea, intitulată „The Fiddler on the Roof”, face referire la instrumentele cu coarde prezentate în cadrul turneului. Muzicienii care vor concerta sunt Alexandra Tîrșu (vioară), Kirill Troussov (vioară) și Răzvan Popovici (violă).

Evenimentul este deschis publicului arădean și va avea loc vineri, 23 iunie, începând cu ora 19:00. Accesul este gratuit, iar rezervările se pot face prin intermediul site-ului https://conac.sonoro.org/.

Din „Dicționar de instrumente muzicale”, scris de Valeriu Bărbuceanu, aflăm că pentru construirea unei viori sunt necesare aproximativ 70 de piese din lemn de brad, paltin și arțar. Există în general patru categorii de viori: modele de serie fabricate în serie, viori pentru avansați realizate din lemn de calitate superioară, viori pentru maeștri fabricate de diferiți lutieri specializați în diferite părți ale instrumentului, și viori pentru maeștri realizate de un singur lutier care își semnează instrumentul și îl datează. Antonio Stradivari (cunoscut și ca Stradivarius) a fost un celebru lutier italian care a atins perfecțiunea în construcția viorilor și se estimează că a produs aproximativ 1.100 de instrumente, inclusiv viori, viole, violoncele etc. În prezent, există aproximativ 550 de viori Stradivarius, fiecare fiind unică în felul său. Prin urmare, prezența a două viori Stradivarius la concertele din partea a doua a turneului face ca această ediție SoNoRo Conac să fie și mai valoroasă.

Violonista Alexandra Tîrșu s-a născut în 1992 și a studiat la Universitatea de Muzică și Artă Dramatică din Viena sub îndrumarea lui Anton Sorokow, iar din 2017 la Universitatea de Muzică și Arte din Viena cu profesorul Pavel Vernikov. Tânăra muziciană din Moldova a câștigat aprecierea publicului și a criticii, fiind considerată unul dintre vârfurile de lance ale generației sale. A fost laureată a Competiției Internaționale de Muzică din Seul în 2018, iar interpretările sale au fost elogiate în publicații precum The Strad, Classical Music Magazine și Süddeutsche Zeitung. A obținut locul al treilea și premiul publicului la prestigioasa competiție ARD în 2021. Alexandra Tîrșu cântă la o vioară Stradivarius din 1699, care a fost deținută și interpretată de Ida Haendel, o celebră violonistă a secolului al XX-lea.

Kirill Troussov, îndrumat de Sir Yehudi Menuhin încă de la o vârstă fragedă, este recunoscut în prezent ca unul dintre cei mai importanți violoniști ai timpului nostru. Interpretările sale au fost descrise de presa internațională ca fiind „elegant impresionante, cu o tehnică ireproșabilă, o sensibilitate muzicală excepțională și un sunet de o frumusețe pură”. Kirill Troussov este invitat regulat în săli de concert prestigioase și la festivaluri internaționale de muzică în întreaga lume. El cântă pe o vioară Antonio Stradivari numită „Brodsky”, construită în anul 1702, pe care violonistul Adolph Brodsky a folosit-o pentru premiera mondială a Concertului pentru vioară al lui Ceaikovski, pe data de 4 decembrie 1881.

Răzvan Popovici și-a continuat studiile la Salzburg, Paris și Freiburg și a avut o carieră impresionantă ca solist în săli de concerte de prestigiu din întreaga lume. Printre acestea se numără sala Filarmonicii din Köln, Festspielhaus Baden-Baden, Ateneul Român din București, Prinzregententheater din München și Théâtre des Champs-Elysées din Paris. A fost invitat la festivaluri de muzică din întreaga lume și a cântat în săli celebre precum Carnegie Hall din New York, Musashino Hall din Tokio, Concertgebouw Amsterdam, Konzerthaus și Musikverein din Viena, South Bank și Wigmore Hall din Londra, YMCA din Ierusalim sau Bozar din Bruxelles. Răzvan Popovici este, de asemenea, un membru activ al Ansamblului Raro și concertează în mod regulat pe plan internațional.

De-a lungul a 17 ani, Răzvan Popovici a dedicat timpul și experiența sa predării cursurilor de măiestrie tinerilor muzicieni. În acest an, va ocupa poziția de profesor de violă la Conservatorul Regal din Anvers, consolidându-și astfel statutul ca profesionist recunoscut și ca mentor pentru generațiile viitoare de violiști.

„Am început turneul SoNoRo Conac în luna martie cu trei concerte în Templul Coral din București, Teatrul Național din Caracal și Muzeul Județean de Artă Prahova «Ion Ionescu-Quintus» din Ploiești, iar în iunie vă propunem încă cinci concerte în spații în care ajungem pentru prima dată în istoricul turneului și pe care abia așteptăm să le umplem cu muzică. Locurile pe care le-am ales în acest an constituie repere de arhitectură și cultură națională și ar putea fi oricând incluse într-o listă de superlative arhitectonice și turistice ale României. Sunt încântat că am inclus Palatul de Justiție Arad în programul turneului, este o clădire cu o vârstă remarcabilă, care a avut parte de ample lucrări de reparaţii capitale şi refuncţionalizare a imobilului, în perioada 1996-2002, astfel încât acest monument istoric de mari dimensiuni și-a redobândit frumusețea de altădată”, afirmă Răzvan Popovici, directorul turneului SoNoRo Conac.

„A doua parte a turneului «The Fiddler on the Roof» promite să fie un regal pe toată linia: de la talentul muzicienilor Alexandra Tîrșu, Kirill Troussov și Răzvan Popovici până la cele două viori Stradivarius, de la locurile care vor găzdui concertele și care reprezintă premiere pentru turneu și până la lucrările din repertoriu. BRD și SoNoRo Conac sunt alături de peste un deceniu, însă datorită calității excepționale a acestui eveniment, acești 10 ani par să fi trecut prea repede. Suntem recunoscători celor care ne-au urmat în acest demers, turneul are deja un public în permanentă creștere, rezultat din pariul de a aduce laolaltă cele mai frumoase clădiri de patrimoniu și cele mai frumoase armonii”, a transmis Flavia Popa, Secretar General BRD.

Clădirea în care funcționează Tribunalul Arad a fost construită în anul 1892 și se încadrează în stilul neoclasic, cu influențe baroce, specific edificiilor publice locale. De-a lungul timpului, a suferit mai multe restaurări la exterior, dar și-a păstrat forma inițială. Palatul de Justiție din Arad, un monument istoric de mari dimensiuni, a fost construit în două etape. Prima etapă a avut loc între anii 1892 și 1895, când s-a ridicat o clădire cu 3 niveluri, iar a doua etapă a avut loc între anii 1940 și 1943, când s-au adăugat aripile laterale și s-a extins clădirea la 5 niveluri.

Sala Festivă este cea mai mare sală de judecată din clădire, cu o arhitectură și decorațiuni deosebite. Aceasta a fost restaurată în mod amplu și a fost transformată în Sală Festivă, devenind parte a patrimoniului cultural național. Concertul din cadrul turneului SoNoRo Conac va avea următorul program:

  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) – Duo pentru vioară și violă în si bemol major nr. 2, K.424
  • Zoltán Kodály (1882-1967) – Serenada pentru 2 viori și violă, op. 12
  • Aleksey Igudesman (*1973) – Duete pentru două viori
  • Antonín Dvořák (1841-1904) – Terzetto pentru două viori și violă

Turneul SoNoRo Conac va continua în următoarele locații:

  • 24 iunie, ora 19:00 – Biserica și Claustrul Mănăstirii Franciscanilor, Gherla, județul Cluj
  • 26 iunie, ora 19:00 – Castelul Teleki, Posmuș, județul Bistrița-Năsăud
  • 27 iunie, ora 19:00 – Colonia Pictorilor, Baia Mare, județul Maramureș

Proiectul SoNoRo Conac, inițiat de Asociația Sonoro și susținut de partenerul principal BRD – Groupe Societe Generale, are ca scop salvarea unor importante monumente din patrimoniul românesc și aducerea în atenția publicului și a autorităților a valorilor românești remarcabile care au căzut în uitare.

Accesul la concertele SoNoRo Conac este gratuit, pe bază de invitație sau rezervare a locului. Mai multe detalii despre programul concertelor și modalitatea de rezervare a locului pot fi găsite pe site-ul https://conac.sonoro.org/.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole