vineri, iunie 21, 2024

Previziunile sumbre ale lui George Soros cu privire la regimul „despotic” al lui Vladimir Putin. Ce spune despre contraatacul Ucrainei

ExternePreviziunile sumbre ale lui George Soros cu privire la regimul „despotic” al lui Vladimir Putin. Ce spune despre contraatacul Ucrainei

George Soros este convins că un contraatac al Ucrainei va fi succes, iar ținta va fi Peninsula Crimeea, baza de operațiuni a Marinei Ruse. Prin distrugerea podului terestru deja deteriorat cu Rusia, Ucraina ar putea transforma un activ strategic într-un pasiv strategic, deoarece Crimeea nu are apă.

În întreaga lume, oamenii trăiesc din ce în ce mai mult cu sentimentul că se întâmplă prea multe, prea repede. Principalele surse ale acestei neliniști crescânde sunt inteligența artificială, schimbările climatice și războiul Rusiei în Ucraina – fiecare dintre acestea necesită o atenție urgentă din partea factorilor de decizie și a liderilor politici, a avertizat George Soros.

„Trăim vremuri tulburi. Se întâmplă prea multe lucruri prea repede. Oamenii sunt confuzi. Istoricul economic Adam Tooze de la Universitatea Columbia a popularizat, într-adevăr, un cuvânt pentru asta. El o numește „policriză”. Policriza are multe surse. În opinia mea, principala sursă a policrizei care afectează lumea de astăzi este inteligența artificială. Schimbările climatice vin pe locul al doilea, iar invazia rusă din Ucraina se califică drept a treia. Lista este mult mai lungă, dar mă voi concentra pe aceste trei. Acest lucru ar trebui să ajute la reducerea confuziei”, a scris George Soros.

Ce spune miliardarul despre Inteligența Artificială (AI)

Inteligența Artificială (AI) a șocat lumea atunci când Microsoft a făcut ChatGPT disponibil gratuit pentru public printr-o companie asociată numită OpenAI. Asta a fost în noiembrie 2022. ChatGPT a reprezentat o amenințare existențială pentru modelul de afaceri Google.

La scurt timp după aceea, Geoffrey Hinton, care este în general considerat nașul inteligenței artificiale, și-a dat demisia de la Google pentru a putea vorbi deschis despre riscurile prezentate de noua tehnologie. Înversându-și poziția anterioară, a avut o vedere foarte slabă asupra AI. El a spus că ar putea distruge civilizația noastră.

Inteligența artificială se dezvoltă incredibil de rapid și este imposibil ca inteligența umană să o înțeleagă pe deplin. Nimeni nu poate prezice unde ne va duce. Dar putem fi siguri de un lucru: AI ajută societățile închise și reprezintă o amenințare de moarte pentru societățile deschise, a avertizat miliardarul.

Când va fi gata Ucraina de un contraatac

George Soros mai spune în analiza sa că Ucraina este pregătită să lanseze un contraatac imediat ce i se va livra tot echipamentul promis de Occident.

„Acest lucru ne aduce la cea de-a treia componentă a policrizei. Invazia rusă în Ucraina a reprezentat un șoc negativ pentru întreaga lume, perturbând aprovizionarea cu alimente și provocând realinieri geopolitice majore. Acestea fiind spuse, rezultatul real este mult mai bun decât s-ar fi putut aștepta.

Armata ucraineană a opus o rezistență eroică și, cu un sprijin puternic din partea SUA și a Europei, a întors lucrurile. Armata rusă s-a dovedit a fi un tigru de hârtie, prost condusă și complet coruptă. Grupul Wagner, o armată privată de mercenari, a sprijinit invazia pentru o perioadă, dar în cele din urmă, nici ei nu au reușit să învingă Ucraina. Drept urmare, Ucraina este acum pregătită să lanseze un contraatac imediat ce i se va livra tot echipamentul promis de Occident. Joe Biden a fost chiar de acord ca Ucraina să primească avioane de luptă F-16.

Cred că contraatacul va fi un succes. Ținta va fi Peninsula Crimeea, baza de operațiuni a marinei rusești. Prin distrugerea podului terestru deja deteriorat cu Rusia, Ucraina ar putea transforma un activ strategic într-un pasiv strategic, deoarece Crimeea nu are apă. Cu podul terestru distrus, Crimeea va depinde de Ucraina pentru apă”, a mai subliniat George Soros.

Previziuni sumbre cu privire la regimul lui Vladimir Putin

George Soros mai arată că „multe părți ale Federației Ruse sunt deja supărate pe regimul despotic al președintelui Vladimir Putin, iar această evoluție le-ar putea determina să îl respingă cu totul. Visul lui Putin, un Imperiu rus reînviat, s-ar putea dezintegra și nu ar mai reprezenta o amenințare pentru Europa și pentru lume”.

Şi continuă: „Sfârșitul războiului din Ucraina va fi un șoc pozitiv pentru lume. Acest lucru ar putea oferi o oportunitate pentru Biden de a reduce tensiunea dintre SUA și China, care se află la rândul ei în mijlocul unui declin economic care l-ar putea face pe președintele Xi Jinping mai receptiv la o acomodare cu SUA. Biden nu urmărește o schimbare de regim în China; tot ceea ce dorește este să restabilească status quo-ul în Taiwan.

O înfrângere a Rusiei în Ucraina și o diminuare a tensiunilor sino-americane ar putea crea spațiu pentru ca liderii mondiali să se concentreze pe combaterea schimbărilor climatice, care amenință să ne distrugă civilizația. Dar există doar o cale îngustă și sinuoasă care duce la acest rezultat. Așadar, este potrivit să folosim un semn de întrebare pentru a ne întreba dacă democrația poate supraviețui policrizei”, arată în analiza sa omul de afaceri, a scris George Soros pe site-ul Project Syndicate.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole