Luna iunie este dedicată informării despre efectele consumului de alcool la nivel național. Direcția de Sănătate Publică Arad desfășoară pe parcursul întregii luni o campanie de informare, educare și conștientizare cu mesajul: „Dacă ai sub 25 de ani, chiar și o cantitate mică de alcool consumat îți poate afecta sănătatea! Nu risca! Informează-te!”
Scopul acestei campanii este de a informa populația în general, cu accent pe tineri și adolescenți, despre efectele consumului de alcool, cu scopul de a promova valori și atitudini pozitive față de un stil de viață sănătos și de a stimula schimbări pozitive în comportamentul legat de consumul de alcool.
Tema campaniei este prevenirea consumului de alcool și a efectelor negative asociate acestuia în rândul tinerilor. Sloganul campaniei este: „Consumul de alcool îți afectează sănătatea, mai ales dacă ai sub 25 de ani! Nu risca! Informează-te!”
Campania se concentrează în special pe prevenirea consumului de alcool și a efectelor acestuia la tineri. Perioada adolescenței este crucială în dezvoltarea unei persoane și prezintă riscuri specifice asociate consumului de substanțe. Pentru a preveni expunerea la riscuri și pericole pentru sănătate și pentru a îmbunătăți calitatea vieții consumatorilor de alcool, adolescenții trebuie să fie informați și conștienți de importanța de a nu consuma alcool înainte de vârsta de 18 ani.
Unul din cinci adolescenți de 15 ani din Europa a fost în stare de ebrietate cel puțin de două ori în viața lor.
Frecvența consumului excesiv de alcool în România este de 33% la bărbați și 15,4% la femei, comparativ cu media UE de 20,1% la bărbați și 10% la femei.
Conform studiului YRBSS 2022, șase din zece liceeni români (între 15 și 18 ani) au declarat că au consumat alcool cel puțin una-două zile în ultimele 30 de zile.
Unul din zece băieți și una din douăzeci de fete de 15 ani din România au fost în stare de ebrietate cel puțin de două ori în viața lor.
Având în vedere scăderea consumului de alcool în aproape toate țările europene, este crucial ca și în România tinerii să fie informați cu privire la riscurile și pericolele pentru sănătate asociate consumului de alcool, astfel încât să reducă consumul până la niveluri care să îi mențină în siguranță și sănătoși.
Campania beneficiază de finanțare din partea Ministerului Sănătății prin Programul Național de Evaluare și Promovare a Sănătății, iar suportul metodologic este asigurat de către Institutul Național de Sănătate Publică.