sâmbătă, mai 18, 2024

Rusia spune că a dejucat contraofensiva ucraineană, iar Kievul acuză că Moscova răspândește minciuni

ExterneRusia spune că a dejucat contraofensiva ucraineană, iar Kievul acuză că Moscova răspândește minciuni

Rusia a anunțat luni că forțele sale au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea ucraineană Doneţk unde au ucis sute de militari, în timp ce Ucraina acuză Moscova că a răspândit minciuni.

Nu este deocamdată foarte clar dacă atacul reprezintă sau nu începutul contraofensivei ucrainene pe care Kievul o promite de luni de zile pentru a alunga forţele ruseşti după invazia din februarie 2022.

Rusia declarat că Ucraina a atacat duminică dimineaţa cu şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri în sudul regiunii Doneţk, unde Moscova suspectează de mult timp că Ucraina ar căuta să creeze o breşă în teritoriul controlat de Rusi.

„În dimineaţa zilei de 4 iunie, inamicul a lansat o ofensivă pe scară largă în cinci sectoare ale frontului în direcţia Donetsk Sud. Obiectivul inamicului a fost de a străpunge apărarea noastră în sectorul cel mai vulnerabil, în opinia sa, al frontului. Inamicul nu şi-a îndeplinit sarcinile, nu a avut succes”, a precizat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat.

Ucraina nu a făcut niciun comentariu cu privire la contraofensivă

Comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat luni că forţele ucrainene au continuat să avanseze în apropierea oraşului Bakhmut, în nordul Doneţkului, dar nu a făcut niciun comentariu cu privire la contraofensivă. Raportul zilnic al Statului Major General al Ucrainei a precizat doar că au avut loc 29 de confruntări în regiunile Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei.

Centrul de comunicare strategică al Ucrainei nu a abordat direct declaraţia rusă, dar a declarat, fără a furniza dovezi, că Rusia ar căuta să răspândească minciuni.

„Pentru a-i demoraliza pe ucraineni şi a induce în eroare comunitatea (inclusiv propria populaţie), propagandiştii ruşi vor răspândi informaţii false despre contraofensivă, direcţiile acesteia şi pierderile armatei ucrainene”, a avertizat acesta.

A început mult așteptata contraofensivă?

De luni de zile, Ucraina se pregătește pentru o contraofensivă împotriva forțelor ruse despre care oficialii de la Kiev și directorul CIA William Burns au spus că va străpunge orgoliul președintelui rus Vladimir Putin.

Președintele Volodimir Zelenski a postat luni pe Twitter un mesaj de încurajare pentru ucraineni, fără a se referi în mod special la intensificarea luptelor de pe teren, observată luni în unele părţi ale liniei de front.

„Teroarea rusă trebuie să fie învinsă în fiecare zi şi în fiecare noapte, în fiecare regiune a Ucrainei, pe cerul fiecărui oraş şi sat ucrainean. Când orice atac al teroriştilor ruşi se va încheia cu un eşec pentru ei, înfrângerile pe care le vor suferi vor deveni o sursă a securităţii noastre pe termen lung”, a declarat Zelenski, care, într-un interviu acordat în weekend pentru The Wall Street Journal, declara că armata ucraineană este pregătită de-acum pentru contraofensivă, relatează reuters.com.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole