vineri, martie 1, 2024

Filmul „Ciprian Porumbescuˮ, va fi proiectat vineri, 9 iunie, la Cinematograful „Arta“ din Arad

Din OrasFilmul „Ciprian Porumbescuˮ, va fi proiectat vineri, 9 iunie, la Cinematograful „Arta“ din Arad

Filmul „Ciprian Porumbescu”, regizat de Gheorghe Vitanidis, va fi proiectat la Cinematograful „Arta” din Arad, în cadrul evenimentului organizat în memoria a 140 de ani de la moartea compozitorului român, sub egida Anului Ciprian Porumbescu. Proiecția va avea loc vineri, 9 iunie, la ora 19:00, și accesul publicului va fi gratuit.

Realizat în 1972, filmul „Ciprian Porumbescu” prezintă două povești de dragoste tulburătoare. Una este legată de marea iubire a compozitorului pentru Țara Bucovinei, plaiul său natal, care se afla sub stăpânire austriacă, iar cealaltă este o poveste nefericită și dramatică cu Berta, o femeie resignată în fața vieții tumultuoase dusă de Ciprian, cu revolte împotriva asupririi, cu muzică, creion și hârtie, cu închisoare și boală.

Rolurile principale sunt interpretate de Vlad Rădescu, Tamara Crețulescu, Emanoil Petruț, Emilia Dobrin, Amza Pelea, Sebastian Papaiani și Dan Ionescu.

Gheorghe Vitanidis, regizorul filmului, a primit în 1973 Premiul pentru regie din partea Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pentru filmul „Ciprian Porumbescu”. De asemenea, inginerul de sunet Dan Ionescu a primit Premiul pentru coloana sonoră ACIN pentru munca sa la acest film.

Evenimentul de la Cinematograful „Arta” este organizat de Centrul Municipal de Cultură Arad, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, Arhivei Naționale de Filme – Cinemateca Română și Asociației DACIN-SARA (Drepturi de Autor în Cinematografe și Audiovizual).

În România, anul 2023 a fost desemnat Anul Ciprian Porumbescu, în scopul celebrării și promovării vieții și operei compozitorului român. Anul acesta se sărbătoresc 170 de ani de la nașterea sa și se comemorează 140 de ani de la moartea sa.

Ciprian Porumbescu a compus câteva cântece patriotice cunoscute („Trei culori”, „Pe-al nostru steag e scris Unire”), prima operetă românească („Crai nou”) și celebrul „Baladă”.

Personalitatea tragică a tânărului compozitor este conturată de suferința indusă de boală, moartea sa timpurie și dragostea neîmplinită.

Sinopsis:

Filmul „Ciprian Porumbescu” (România, 1973), regizat de Gheorghe Vitanidis, explorează ultimii doisprezece ani din scurta viață a lui Ciprian Porumbescu, punând accent pe dragostea sa pentru Berta și perioada de studii la Facultatea de Teologie din Cernăuți. Aici, Ciprian Porumbescu și foștii săi colegi înființează Arboroasa, prima societate academică din Bucovina.

Pe parcursul acestui timp, Ciprian Porumbescu este extrem de activ, compunând cântece patriotice cunoscute precum „Trei culori” și „Pe-al nostru steag e scris Unire”, prima operetă românească intitulată „Crai nou” și celebra „Baladă”.

Pentru aceste realizări, este arestat de autoritățile austriece și condamnat la închisoare, unde se îmbolnăvește de tuberculoză, boală care îi va provoca moartea prematură.

Filmul „Ciprian Porumbescu” are o durată de 2 ore și 19 minute (139 de minute) și se încadrează în categoria de filme biografice și dramatice. A fost produs de Studioul Cinematografic București și a fost lansat în anul 1973.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole