vineri, martie 1, 2024

Un medicament al Novartis reduce cu 25% riscul de recidivă al formelor incipiente de cancer de sân

EconomieUn medicament al Novartis reduce cu 25% riscul de recidivă al formelor incipiente de cancer de sân

Compania a declarat vineri că reducerea riscului relativ de recidivă a cancerului a fost de 25,2% şi că rezultatele au fost în general consistente, indiferent de starea de menopauză sau de progresia cancerului pacientului.

Rezultatele au fost prezentate la reuniunea anuală a Societăţii Americane de Oncologie Clinică din Chicago.

Acţiunile producătorului de medicamente elveţian au crescut, chiar dacă eficacitatea citirii a fost sub cea a unui medicament al companiei Lilly, dar un profil mai favorabil al efectelor secundare ar putea schimba balanţa în favoarea Kisqali.

Medicamentul a fost utilizat în studiu împreună cu terapia endocrină standard pentru a trata un tip de cancer care creşte ca răspuns la hormoni şi a fost comparat doar cu terapia endocrină.

Tratamentul Novartis a fost aprobat pentru a trata cancerul de sân determinat de hormoni care s-a răspândit în alte părţi ale corpului, unde Novartis a preluat cotă de piaţă de la medicamentul Ibrance al Pfizer.

Dar un diagnostic mai precoce, când tumorile pot fi îndepărtate chirurgical, este mult mai frecvent, reprezentând aproximativ 90% dintre pacienţi.

Cu toate acestea, sunt necesare medicamente mai bune după operaţie, deoarece cancerul revine mai târziu pentru între o treime şi jumătate din cazuri.

Eli Lilly este în avans cu aprobarea medicamentului concurent Verzenio. Dar asta se întâmplă într-un subgrup de femei care prezintă un risc ridicat de recidivă după operaţie, diagnosticate de obicei pe baza semnelor de cancer la ganglionii limfatici.

Aici, Novartis se va confrunta cu o concurenţă dură, deoarece producătorul de medicamente din SUA a spus că Verzenio reduce riscul de recidivă cu 35% în grupul respectiv.

Dar Kisqali pare să fie un pionier pe o piaţă mai largă, deoarece a fost testat cu succes atât la pacienţi cu risc ridicat, cât şi la pacienţi cu risc mediu, o populaţie care este de două ori mai mare.

Analiştii au spus că investitorii ar putea fi dezamăgiţi dacă datele referitoare la Kisqali ar fi scăzut cu mult sub eficacitatea Verzenio, iar analiştii Jefferies au declarat vineri că datele referitoare la eficacitate sunt ”mai aproape de scenariul nostru negativ”.

Dar Novartis a subliniat ratele foarte scăzute de efecte secundare simptomatice în studiul său, importante pentru pacienţii care se confruntă cu un tratament de ani de zile, diareea severă afectând doar 0,6% dintre participanţii în studiul pentru Kisqali. Aceasta se compară cu 8%-20% dintre femeile din studiile cu Verzenio ale Eli Lilly afectate de diaree severă.

”Acest lucru poate fi foarte relevant din punct de vedere comercial”, a spus analistul Evercore ISI Umer Raffat.

Acţiunile Novartis au crescut cu 1,5% după publicaerea informaţiilor. Acţiunile Lilly au câştigat 0,9%.

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole