vineri, martie 1, 2024

Proiect devenit realitate. Arădenii vor călători gratuit cu tramvaiul o zi pe săptămână

Din OrasProiect devenit realitate. Arădenii vor călători gratuit cu tramvaiul o zi pe săptămână

Proiectul anunțat cu o lună în urmă de consilierii locali a fost adoptat: transportul în comun va fi gratuit o zi pe săptămână. Inițiativa a fost propusă de consilierul local Doru Găman și viceprimarul Lazăr Faur, iar proiectul a trecut prin vot în unanimitate. În cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de miercuri, 31 mai, s-a adoptat proiectul privind implementarea programului „Vinerea Verde” în Arad. Ca urmare a acestei decizii, arădenii vor beneficia de transport gratuit, cel mai probabil, începând cu prima zi de vineri după 1 iulie.

„Până atunci, Compania de Transport Public Arad trebuie să refacă programele informatice referitoare la introducerea gratuităţii şi pentru abonaţi”, a afirmat consilierul local Doru Găman.

„Principalele obiective ale programului sunt, fără a se limita la acestea: stimularea publicului călător în direcția renunțării la deplasări cu autoturismele proprii și utilizarea cu precădere a transportului public; creșterea gradului de încărcare a capacităților de transport disponibile ale companiei de transport, prin creșterea numărului de călători; reducerea accidentelor rutiere prin diminuarea numărului de autovehicule care utilizează trama stradală din municipiu; descongestionarea traficului din municipiu; reducerea sau chiar eliminarea blocajelor în trafic ca urmare a numărului tot mai crescut de autovehicule existente în circulație la diferite intervale din zi, în timp ce rețeaua de străzi are capacitate limitată de preluare a fluxului de autovehicule”, se precizează în hotărârea de Consiliu Local.

Potrivit calculelor realizate de Compania de Transport Public, în fiecare vineri, un număr de 3.240 de arădeni vor beneficia de transport gratuit folosind tramvaiele și autobuzele din Arad.

În justificarea atașată proiectului de hotărâre referitor la gratuitatea transportului public în zilele de vineri, se menționează că decizia a fost luată „având în vedere lansarea oficială pe site-ul Ministerului Mediului Apelor și Pădurilor din 12 martie 2021 a conceputului Vinerea Verde, prin care prin măsura nr. 4 se inițiază conceptul de transport public gratuit în Vinerea Verde peste tot în țară (măsură voluntară prin aderarea marilor orașe la inițiativa Verde), dar şi ţinând cont de Pactul Ecologic European (European Green Deal) potrivit căruia transporturile ar trebui să devină mai puțin poluante în special în orașe, iar măsurile ar trebui să abordeze problema emisiilor, a congestionării urbane și îmbunătățirea transportului public”.

Proiectul de hotărâre a suferit modificări propuse de către consilierul local Florin Mariș, membru al PNL, însă a fost acuzat de consilierul ales din partea USR, Codrin Vlad, că acest amendament i-a fost furat.

„Durata de valabilitate a călătoriilor aferente abonamentelor lunare va fi prelungită corespunzător pe toată durata programului ”, a fost propunerea lui Mariş.

Înainte ca amendamentul să fie supus la vot, consilierul Codrin Vlad a intervenit cerându-i lui Florin Mariș să explice amendamentul. Primarul a încercat să împuternicească o altă persoană să ofere explicații cu privire la amendament, însă alesul USR a solicitat ca Mariș să fie cel care prezintă explicațiile. În cele din urmă, Liliana Florea, directorul Direcției Edilitare din cadrul Primăriei Arad, a fost cea care a răspuns solicitării.

„Abonamentele vor fi extinse cu numărul de zile de vineri din acea lună. De exemplu, dacă într-o lună sunt patru zile de vineri, abonamentul va fi valabil o lună şi patru zile, pentru ca şi abonaţii să beneficieze de gratuitate”, a delarat Florea.

„La comisie am propus un amendament cu reducerea valorii abonamentului cu reducerea privind zilele de vineri”, a zis Vlad.

„Şi eu ce am spus?”, a întrebat Mariş.

„În comisie am atras atenţia că dumneavoastră aţi uitat chiar de cei mai fideli utilizatori ai transportului în comun, respectiv de abonaţi, şi am propus includerea lor în acest program. Iar dumneavoastră veniţi şi furaţi ideea noastră, a USR”, a afirmat Vlad.


Directorul Liliana Florea a explicat că modificarea valorii abonamentelor prin sistemul de emitere ar fi fost imposibilă, astfel că s-a decis prelungirea duratei abonamentelor cu numărul de zile de vineri din luna respectivă. În final, toți aleșii au căzut de acord și au votat în unanimitate atât amendamentul, cât și proiectul.

În ansamblu, vestea importantă este că în curând, în fiecare zi de vineri, arădenii vor putea călători gratuit cu tramvaiele și autobuzele.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole