marți, februarie 27, 2024

În ședința Consiliului Local Municipal de ieri a fost prezentat un amplu „masterplan” privind transformarea Cetății Aradului

Din OrasÎn ședința Consiliului Local Municipal de ieri a fost prezentat un amplu „masterplan” privind transformarea Cetății Aradului


În cadrul ședinței Consiliului Local Municipal de astăzi, a fost prezentat un plan detaliat, denumit „masterplan”, care oferă soluții pentru transformarea Cetății Aradului. Această cetate, care se află în proprietatea municipiului Arad, a fost construită în secolul al XVIII-lea, între anii 1763-1783. Este un monument istoric clasificat de către Ministerul Culturii în categoria A și se află în ansa Mureșului. Cetatea ocupă o suprafață considerabilă, echivalentă cu o zonă importantă din centrul istoric al orașului. Ea reprezintă un important obiectiv cultural și peisagistic, fiind singura fortăreață de tip Vauban care a fost conservată aproape intactă, inclusiv lucrările de teren, și face parte din patrimoniul național.

Conform proiectului de hotărâre, „Cetatea Aradului, reprezintă o oportunitate pentru implementarea unor proiecte ample de dezvoltare și de valorificare, benefice pentru locuitori, dar și pentru creșterea atractivității zonei la nivel regional, național și internațional. Dezvoltarea și implementarea unui amplu proces de regenerare a ansamblului de fortificații va contribui la creșterea potențialului de dezvoltare economică al Municipiului Arad și totodată patrimoniul vizitabil al regiunii. Odată cu apariția noilor programe de finanțare nerambursabilă pentru perioada 2021-2027, apare posibilitatea obținerii de sprijin financiar pentru implementarea proiectelor în domeniile de infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu și regenerare urbană. Conceptul General (Master Plan) de Regenerare Patrimonială a Cetății Aradului oferă linii directoare pentru întocmirea documentațiilor viitoare”.


Cetatea Aradului a fost construită între anii 1763-1783, în conformitate cu ordinele împărătesei Maria Tereza. Proiectul de construcție a fost realizat de Ferdinand Philipp Harsch și a reprezentat o variantă originală a fortificațiilor franceze de tip Vauban-Tenaille. În prezent, Cetatea este clasificată ca monument istoric de categoria A, conform Ordinului nr. 2314 din 2004, care a aprobat Lista monumentelor istorice, actualizată, și Lista monumentelor istorice dispărute, cu modificările și completările ulterioare.

Ansamblul Cetății reprezintă un reper turistic cu un mare potențial pentru municipiul Arad. Este un obiectiv deosebit de important pentru oraș datorită dimensiunii sale, poziției centrale, valorii arhitecturale și istorice, relației sale cu râul Mureș și gradului său de atractivitate turistică.

Obiectivul principal al masterplanului este dezvoltarea durabilă a acestei zone urbane cu valoare culturală excepțională, Cetatea Aradului. Acest lucru va fi realizat prin revitalizarea acestei zone ca un centru cultural, care să găzduiască spectacole, evenimente comunitare, activități de divertisment și evenimente economice, cum ar fi târguri, expoziții, convenții și congrese. De asemenea, se va pune accent pe crearea de facilități de suport, precum hoteluri, food-court-uri și localuri destinate promovării produselor locale. Toate acestea vor fi însoțite de un ambient peisagistic bine structurat, care va include spații tematice în interiorul cetății, amenajarea nivelului superior al fortificației și punerea în valoare a șanțurilor și lucrărilor de teren.

Principalele elemente ale intervenției vor include „reactivarea” cetății prin curățire și conservare parțială, refacerea profilurilor și lucrărilor de pământ, precum și restaurarea părților istorice. De asemenea, se va remodela spațiul urban din interiorul fortificației pentru a crea un mediu atractiv și funcțional.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole