luni, mai 20, 2024

Lira turcească s-a prăbușit, după ce Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte. La ce valoare a ajuns moneda

ExterneLira turcească s-a prăbușit, după ce Erdogan a câștigat un nou mandat de președinte. La ce valoare a ajuns moneda

Recep Tayyip Erdogan a câștigat al doilea tur de scrutin, organizat duminică, 29 mai, și și-a asigurat funcția de președinte și pentru următorii cinci ani. În urma anunțului, lira turcească s-a depreciat.

Lira turcească s-a depreciat cu 0,3% până la 20,03 lire pentru un dolar în dimineața zilei de luni, 29 mai. În jurul orei 6:40 moneda turcească se tranzacționa la 20,01 lire pentru un dolar. Analiștii se așteaptă la noi deprecieri în cazul monedei turcești. Mai mult decât atât, Banca Morgan Stanley a avertizat că moneda ar putea să ajungă la un curs de 26 de lire pentru un dolar mai repede față de preconizările analiștilor.

În cazul în care Recep Tayyip Erdogan va continua politica de menținere intenționată a dobânzilor la nivel redus, moneda ar putea să ajungă la un curs de 28 de lire turcești pentru un dolar la finalul acestui an. Analiştii se aşteaptă la un curs de 23 de lire pentru un dolar încă de la finalul acestui trimestru.

„Victoria lui Erdogan nu este un semnal de încredere pentru investitorii străini. Cu o inflaţie foarte ridicată, dobânzi reduse şi fără rezerve valutare, o criză dureroasă care să afecteze toate activele ar putea să se prefigureze”, a explicat Hasnain Malik, analist la Tellimer în Dubai. Rezultatele preliminare neoficiale arată că după numărarea a 99% dintre buletinele de vot, Erdogan a obținut 52,1% din voturi, iar Kemal Kiliçdaroglu 47,9%.

Politicile lui Recep Tayyip Erdogan produc probleme pentru Banca Centrală a Turciei

Investitorii străini au renunțat la afacerile din Turcia, iar deținerile străine de acțiuni și obligațiuni turcești au scăzut cu aproape 85%, cu 130 de miliarde de dolari, începând cu anul 2013 în urma abordării lui Erdogan în privința dobânzilor. Politica liderului de la Ankara au fost costisitoare, mai ales, pentru Banca Centrală a Turciei, care a cheltuit aproape 200 de miliarde de dolari în ultimul an pentru a susţine lira. Mai mult decât atât, rezervele valutare au coborât destul de mult, iar inflația a ajuns la nivelul de 80% în 2022.

„Este evident că modelul economic actual nu funcţionează. Cel mai probabil, Erdogan este conştient de acest lucru şi o tranziţie modestă la o politică mai ortodoxă în viitorul apropiat este probabil pentru că altfel nu este sustenabil. Orice semnal în această direcţie ar fi salutat de piaţă”, a explicat Burak Cetinceker, manager de fonduri la Strateji Portfoy în Istanbul.

O eventuală schimbare a mixului de politici ar putea fi făcută doar odată cu numirea altor persoane în pozițiile economice importante, precum cele de la Ministerul Finanţelor şi Banca Centrală. Este important de precizat că toți miniștrii actuali au câștigat locuri în Parlament la primul tur de scrutin, organizat în urmă cu două săptămâni. Ei vor trebui să renunțe la aceste locuri dacă vor fi numiți ca miniștrii în Guvern, informează Bloomberg.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole