sâmbătă, mai 18, 2024

Generalul Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, publică un mesaj potrivit căruia contraofensiva este iminentă: „A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”

ExterneGeneralul Valeri Zalujnîi, șeful armatei ucrainene, publică un mesaj potrivit căruia contraofensiva este iminentă: „A venit timpul să luăm înapoi ceea ce este al nostru”

Într-o scurtă, dar cu siguranță atent redactată, postare pe aplicația de mesagerie Telegram, comandantul suprem al forțelor armate ucrainene, Valeri Zalujnîi, a amplificat speculațiile potrivit cărora ar putea fi iminentă o contraofensivă masivă împotriva forțelor de ocupație ale Rusiei, informează CNN.

Textul generalului Valeri Zalujnîi, apare sub o înregistrare video de puțin peste un minut care arată forțele ucrainene antrenându-se, cel mai probabil, la răsăritul soarelui.

Imaginile video prezintă o serie de echipamente furnizate de Occident, inclusiv tancuri Leopard 2 de fabricație germană, considerate una dintre principalele achiziții pe câmpul de luptă ale Ucrainei în ultimele luni, precum și vehicule blindate MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected) de fabricație americană, piese de artilerie M777 și lansatoare de rachete HIMARS.

Înregistrarea se încheie cu soldații și comandantul lor scandând un mesaj sfidător: „Ucraina, patria mea natală, Doamne, Tatăl nostru ceresc, binecuvântează ofensiva noastră decisivă, răzbunarea noastră sacră, victoria noastră sfântă”.

Oficial, contraofensiva nu a început încă. După cum presa și analiștii au indicat anterior, diferitele semnale din Ucraina pot fi o încercare de a ține Moscova în șah.

Un alt oficial de la Kiev dă de înțeles că Ucraina e pregătită să demareze contraofensiva

Secretarul Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat pentru BBC că Ucraina este pregătită să lanseze așteptata contraofensivă împotriva forțelor ruse, fără să precizeze o dată anume, scrie sâmbătă The Guardian.

Oficialul a spus că un asalt pentru recucerirea teritoriilor ocupate de Rusia ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

Totodată, Danilov a afirmat că Ucraina nu are „dreptul să greșească” în privința acestei decizii, pentru că este vorba despre o „oportunitate istorică” pe care „nu o putem pierde”.

Danilov a mai spus că este „absolut calm” în legătură cu faptul că Rusia a început să desfășoare arme nucleare în Belarus, precizând că „pentru noi, nu este un fel de știre”.

În urmă cu câteva zile consilierul șefului biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, a declarat, într-un interviu pentru postul italian TG1, că forțele Kievului au început deja contraofensiva.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole