marți, februarie 27, 2024

Complexul Muzeal Arad organizează o expoziție de modelism și istorie feroviară

Din OrasComplexul Muzeal Arad organizează o expoziție de modelism și istorie feroviară


Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul Consiliului Județean Arad și în colaborare cu AR-Rail Club-Arad, organizează expoziția interactivă „Călătorie cu trenul la Arad” în perioada 1-4 iunie 2023. Evenimentul va avea loc la Sala Polivalentă din Arad și este deschis publicului local. Pe durata a patru zile, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul de Turism Arad și Biblioteca Judeţeană „Alexandru D. Xenopol” Arad își vor prezenta specificul activității și oferta culturală pentru anul în curs. Expoziția va oferi vizitatorilor o experiență interactivă și va cuprinde modele de trenuri și elemente istorice feroviare.

„Cu prilejul zilei de 1 iunie, Consiliul Județean Arad organizează împreună cu toate instituțiile de cultură din subordine evenimente dedicate copiilor, prilej cu care dorim să prezentăm oferta noastra culturală în special, dar și expoziții de excepție pentru copii, dar și pentru publicul larg”, transmite Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean Arad.

Joi, 1 iunie, copiii au acces gratuit la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”. În perioada 2-4 iunie, vizitatorii care au bilet de intrare la expoziția din Sala Polivalentă pot vizita gratuit Muzeul de Artă Arad (str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II).

Vernisajul expoziției „Călătorie cu trenul la Arad” va avea loc joi, 1 iunie, la ora 15, în prezența reprezentanților Consiliului Județean Arad, organizatorilor – Complexul Muzeal Arad și AR-Rail Club-Arad, precum și a peste 20 de colecționari și membri ai cluburilor din România, Austria și Ungaria. Printre acestea se numără: AR-Rail Club-Arad, Clubul Feroviar Crișana, Clubul Feroviar Republica Ploiești, Clubul Feroviar București, CENAFER – Muzeul CFR, Clubul Improvizat București, BK 1951 Wien – Austria, Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub Veszprém – Ungaria, Kandó Kálmán Vasútmodellező Egyesület Bekescsaba – Ungaria, Hajdú Expressz Vasútmodellező és Vasútbarát Egyesület Debrecen – Ungaria, Modelleisenbahn SRL și Maketo Târgu Mureș.


În cadrul acestei ediții a expoziției de la Arad, se expune o parte din fascinanta colecție de machete reprezentând transportul arădean, realizată de Ioan Popoviciu în a doua parte a vieții sale. Această colecție oferă o privire asupra istoriei feroviare a Aradului și include trenuri și diverse tipuri de locomotive, printre care se remarcă trenul Săgeata Verde, care a legat Podgoria de Arad timp de aproape un secol. Aceste exponate fac parte din Colecția Maria Popoviciu, fiica maestrului Ioan Popoviciu. Ioan Popoviciu, un arădean apreciat, a fost sportiv, antrenor emerit de TIR, pilot, sculptor și grafician.

În cadrul expoziției, cei peste 20 de colecționari din România, Ungaria și Austria vor prezenta într-un circuit interactiv, care însumează 350 de metri de linii de cale ferată (dublu față de expoziția din anul precedent), machetele unor clădiri asociate transportului feroviar, cum ar fi depouri și stații de cale ferată.

Vizitatorii vor avea ocazia să descopere zilnic diferite tipuri de garnituri de tren care vor anima circuitul, începând de la primele locomotive cu aburi până la trenurile de mare viteză din zilele noastre. Astfel, se va prezenta în mod interactiv dezvoltarea transportului feroviar începând cu anii 1835-1920, perioada căilor ferate de stat când s-au construit marile rețele de cale ferată din întreaga lume. Expoziția va continua cu prezentarea modernizării garniturilor de tren, utilizate pe scară largă în perioada interbelică și în timpul celui de-al Doilea Război Mondial (1920-1950).

Epoca postbelică, începând din 1950 și până în prezent, va fi marcată de înlocuirea locomotivelor cu aburi cu motoare diesel, dezvoltarea unei flote moderne de vehicule electrice și implementarea unei noi tehnologii de securitate în domeniul feroviar.

Program de vizitare pentru expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă:

1 IUNIE: 15.00-18.00 – Deschiderea expoziției la ora 15.00

2 IUNIE: 10.00-19.00

3 IUNIE: 10.00-19.00

4 IUNIE: 10.00-18.00

Joi, 1 iunie, intrarea este gratuită pentru copii la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”!

Taxele de intrare pentru expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” de la Sala Polivalentă (1-4 iunie 2023) sunt:

10 lei – adulți

5 lei – pensionari

2 lei – preșcolari, elevi, studenți

1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe baza unui protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și instituțiile de învățământ respective

Intrarea este gratuită pentru:

  • Persoanele fizice prevăzute la art. 1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
  • Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.

Organizațiile care furnizează gratuit servicii sociale specializate în găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reintegrare socială pentru copii, familii, persoane cu handicap, persoane în vârstă și alte persoane aflate în dificultate, conform legii.

Veterani de război, văduve de război și văduve necăsătorite ale veteranilor de război.

Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală – pe baza documentelor justificative.

Persoane care lucrează în rețeaua muzeală – pe baza legitimației.

Membrii ICOM / AICA – pe baza legitimației.

În perioada 1-4 iunie 2023, expozițiile permanente ale Complexului Muzeal Arad vor avea un program special!

Muzeul de Artă Arad (Str. Gh. Popa de Teiuș 2-4, etaj II, Arad)

Program: 11.00-19.00, ultima intrare la 18.30

Cu biletul de intrare de la expoziția „Călătorie cu trenul la Arad” (Sala Polivalentă), puteți vizita gratuit Muzeul de Artă Arad (Str. Gheorghe Popa de Teiuș, 2-4, etaj II).

Muzeul de Științe ale Naturii și expoziția de reptile și insecte vii (Palatul Cultural, Piața George Enescu 1, Arad, intrarea dinspre Parcul Copiilor)

Program: 11.00-19.00, ultima intrare la 18.30

Taxe de intrare:

20 lei – adulți

15 lei – pensionari

12 lei – studenți, preșcolari, elevi

11 lei – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe baza unui protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole