vineri, iunie 21, 2024

Muzeul de istorie din cadrul Complexului Muzeal Arad a intrat în proces de reamenajare

Din OrasMuzeul de istorie din cadrul Complexului Muzeal Arad a intrat în proces de reamenajare

Muzeul de istorie din cadrul Complexului Muzeal Arad a început un amplu proces de renovare și reconfigurare a spațiilor expoziționale. Ionel Bulbuc, vicepreședintele Consiliului Județean Arad, și Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, au efectuat o vizită pe șantierul secției de istorie, situată în Palatul Cultural, care a intrat recent în proces de reabilitare. Împreună cu muncitorii, cei doi oficiali au discutat despre investiția de aproximativ 9 milioane de lei realizată de Consiliul Județean în această clădire construită acum peste un secol.

Secția de istorie va fi renovată, iar traseul expozițional va fi reconfigurat. Conform declarației directorului adjunct al muzeului, se va acorda o atenție mai mare istoriei locale, care a fost aproape inexistentă până în prezent. Până acum, expozițiile muzeului de istorie au urmat modelul comunist, iar ultimele intervenții au avut loc acum peste 50 de ani.

Pe parcursul lucrărilor de renovare, pinacoteca va fi extinsă în spațiul în care se afla expoziția dedicată evenimentelor din decembrie 1989. Momentan, pinacoteca este închisă publicului, atât pentru protejarea operelor de artă expuse acolo, cât și pentru siguranța vizitatorilor, care ar trebui să treacă prin zona de construcție. Expoziția dedicată evenimentelor din 1989 va fi mutată în spațiile de depozitare din subsol, care sunt folosite în prezent.

„Nu e normal ca în centrul orașului să avem spații de depozitare, așa că vom transforma spatiile de la subsol în spații de expoziție”, au afirmat cei de la muzeu.
„Astăzi, de Ziua Internațională a Muzeelor am fost împreună cu jurnaliștii arădeni pe șantierul de la Complexul Muzeal Arad. Am găsit o comoară la Muzeu, una îngropată de peste 50 de ani! Am pus în mișcare lucrările de remodelare a Secției de Istorie, unde nu s-au mai făcut intervenții substanțiale din anii 1970-1980! Am scos pânza de pe ziduri și am descoperit o arhitectură interioară minunată, pe care o punem în valoare – o adevărată comoară arhitecturală, ascunsă de comuniști sub valuri de material textil impersonal! Regândim întregul spațiu, îi redăm lumina, aerul și culoarea inițială, realizăm circuite noi, extindem Pinacoteca și expoziția pașoptistă! Am început o schimbare în viața culturală arădeană și o continuăm! Am promis că schimbăm aerul în muzeu și îl schimbăm!”, a transmis vicepreședintele Consiliului Județean Arad, Ionel Bulbuc.

Pe data de 4 mai, a fost semnat contractul cu firma Clever Solutions Point pentru lucrările începute în prezent. Valoarea acestui contract este de 9,2 milioane de lei și reprezintă o investiție pe mai mulți ani din bugetul Consiliului Județean Arad.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole