Spitalul Clinic Județean Arad și mai multe asistente medicale angajate în cadrul instituției au fost sancționate de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad. DSP s-a autosesizat în urma acuzațiilor făcute de o pacientă la adresa unui medic angajat în Secția Clinică de Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, precum și în urma sesizării depuse ulterior de către aceasta.
„În data de 5 mai, ca urmare a apariției în mediul online a sesizarii doamnei Lorena Radu privind tratamentul primit de catre aceasta in cadrul sectiei Gastroenterologie a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, din partea medicului curant dr. Uzum Amelia, Directia de Sanatate Publica Arad s-a autosesizat si o echipa de inspectori sanitari din cadrul Directiei a efectuat actiuni de inspectie la sectia Gastroenterologie.
În urma inspecției s-a constatat faptul ca pacienta a fost internata in cadrul secției Gastroenterologie, începând cu data de 09.03.2023, ora 2300, având medic curant Dr. Uzum Amelia. Evolutia zilnica a stării de sănătate si tratamentul zilnic au fost consemnate in Foaia de evoluție si tratament si asumate prin semnătura si parafa de medicul curant si medicul rezident, din data de 09.03.2023 până în data de 14.03.2023, ora 800. În data de 14.03.2023, pacienta a solicitat externarea, la cerere pe propria răspundere, asumata prin semnătura, contrar indicațiilor medicului curant. În biletul de ieșire din spital, pacientei i s-a recomandat regim igieno-dietetic, consult chirurgical, repetarea analizelor medicale peste 1 săptămâna precum si tratament medicamentos.
La verificarea FOCG (Foaie de observație clinica generala), s-a constatat completarea deficitara a rubricilor din anexa 5, graficul de «administrare medicație», a fisei de proceduri întocmită de asistentele medicale de serviciu.
Au fost aplicate 4 avertismente contravenționale asistentelor medicale implicate in asigurarea actului medical si care nu au consemnat toate procedurile efectuate in anexele FOCG, doar in registrele primire la schimb de tura. A fost aplicat avertisment contravențional unității sanitare pentru refinalizarea instruirii întregului personal al secției, referitor la completarea documentelor medicale”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de DSP Arad.
În plus, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, conducerea a format o comisie formată din medici din diferite specialități, inclusiv gastroenterologie, care a examinat documentele medicale ale pacientei, inclusiv Fișa de Observație Clinică Generală și biletele de externare din clinica din Cluj. De asemenea, comisia a solicitat puncte de vedere de la personalul medical implicat în tratarea și îngrijirea pacientei pe durata internării. Rezultatele evaluării comisiei din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad au confirmat că „pacienta a beneficiat de toate investigațiile clinice și paraclinice necesare”.
„Ca urmare a acuzațiilor emise, de către o pacientă, la adresa unui medic angajat în cadrul Secției Clinice Gastroenterologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad și a sesizării depuse, ulterior, de către aceasta, la nivelul instituției s-a constituit o comisie alcătuită din medici din diferite specialități – inclusiv gastroenterologie – care a analizat documentele medicale – Foia de Observație Clinică Generală a pacientei precum și biletele de externare din clinica din Cluj. Totodată, comisia a solicitat puncte de vedere de la personalul medical implicat în tratarea și îngrijirea pacientei pe perioada internării.
Rezultatele comisiei au evidențiat că pacienta a beneficiat de toate investigațiile clinice și paraclinice necesare, inclusiv Colangio RMN și nu a fost externată de către medicul curant datorită faptului că s-a vindecat ci pentru că, pacienta a solicitat externarea pe propria răspundere, sub semnătură, contrar indicațiilor medicului curant, iar în foaia de observație pacienta a consemnat: «Solicit externarea la cerere contrar indicațiilor medicului curant», invocând motivul de a fi cu familia cu ocazia zilei de naștere.
Având în vedere diagnosticele consemnate la externare, din punct de vedere medical există posibilitatea migrării unui alt calcul pe coledoc, cu apariția angiocolitei și pancreatitei secundare, diagnostice explicabile pentru medici și greu de acceptat pentru o persoană din afara zonei medicale.
Suntem conștienți că uneori există lacune în ceea ce privește comunicarea personal medical/pacient/aparținător fapt pentru care am pus la dispoziția dumneavoastră o serie de modalități prin care ni le puteți face cunoscute în timp real – telefonic, prin e-mail, la secretariatul unității sau prin aplicația feedback sms.
Facem apel la pacienții și aparținătorii care au nemulțumiri sau consideră că sunt neîndreptățiți de către personalul medical sau nemedical, pe perioada șederii în spital, să se adreseze cu prioritate medicului șef de secție sau directorului medical pentru a putea lămuri neînțelegerile apărute și pentru a putea lua măsurile necesare. Acuzațiile fără dovezi știrbesc activitatea profesională și discreditează personalul medical – același personal care a salvat numeroase vieți de-a lungul carierei.
De asemenea, și noi ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță persoanele care aduc acuze nejustificate medicilor din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad, acuze care conduc la pierderea încrederii cetățenilor în serviciile medicale asigurate de către acești medici.
Informații referitoare la perioada internării pacientei în spital:
Pacienta s-a prezentat pe data de 09 martie, în Unitatea de Primire Urgențe acuzând epigastralgii, inapetență, grețuri cu debut de două zile. După efectuarea investigațiilor clinice și paraclinice aceasta s-a internat în Secția Clinică Gastroenterologie în jurul orei 23.00.
A doua zi, pe data de 10 martie, pacienta a fost preluată de către medicul căruia i se aduc acuzații. Medicul respectiv (curant) îi efectuează ecografie abdominală, examene de laborator și îi administrează tratament de specialitate, fapte consemnate în foaia de observație a pacientei. În urma investigațiilor se exclude diagnosticul de pancreatită acută pe care pacienta îl invocă. Datorită suspiciunii de litiază coledociană s-a decis continuarea investigațiilor prin efectuarea unui examen Colangio RMN, care certifică absența calculilor coledocieni, absența inflamației pancreasului și ridică suspiciunea de microcalculi la nivel de colecist.
Pe data de 14 martie, ora 13.30 pacienta a solicitat externarea, la cerere, pe propria răspundere, sub semnătură, contrar indicațiilor medicului curant, iar în foaia de observație pacienta a consemnat: «Solicit externarea la cerere contrar indicațiilor medicului curant», invocând motivul de a fi cu familia cu ocazia zilei de naștere.
La externare, pacienta primește concediu medical, recomandare de dietă și tratament medicamentos pentru diagnosticele consemnate în foaia de observație, precum și recomandarea de consult medical, chirurgical, în vederea colecistectomiei – intervenție chirurgicală”, transmite conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad.