vineri, iunie 21, 2024

Rusia a încercat fără succes să distrugă un sistem de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina cu o rachetă hipersonică

ExterneRusia a încercat fără succes să distrugă un sistem de apărare antiaeriană Patriot din Ucraina cu o rachetă hipersonică

Rusia a încercat să distrugă săptămâna trecută un sistem de apărare aeriană Patriot, fabricat din SUA, în Ucraina cu o rachetă hipersonică, au declarat doi oficiali americani pentru CNN.

Atacul a eșuat, iar armata ucraineană a interceptat în schimb racheta folosind sistemul Patriot, au spus oficialii, marcând prima lor utilizare cu succes cunoscută de către Ucraina a sistemului avansat de apărare aeriană la doar câteva săptămâni după sosirea acestuia în țară.

Apărătorii antiaerieni ucraineni au tras mai multe rachete Patriot în unghiuri diferite pentru a intercepta racheta rusă, demonstrând cât de repede au devenit adepți în utilizarea sistemului puternic, a spus un oficial.

Oficialii americani cred că rușii au captat semnalele emise de Patriot, permițându-le să atace sistemul folosind racheta hipersonică, cunoscută sub numele de Kinzhal sau Killjoy.

Sistemul de rachete Patriot are un radar puternic pentru a detecta țintele care sosesc la distanță lungă, ceea ce îl face o platformă puternică de apărare aeriană capabilă să intercepteze rachete balistice și multe altele. Dar emisia radar necesară pentru a detecta amenințările de la distanță face posibilă, de asemenea, ca inamicul să detecteze bateria Patriot și să descopere locația acesteia. Și, spre deosebire de unele apărări antiaeriene cu rază mai scurtă de acțiune furnizate Ucrainei, care sunt mobile și mai greu de țintit, bateria mare Patriot este un sistem staționar, făcând posibil ca rușii să se concentreze asupra locației în timp.

Există modalități de a camufla aceste semnale într-o oarecare măsură, au spus oficialii, dar armata rusă a reușit evident să descopere locația sistemului Patriot staționat în afara Kievului. Interceptarea a avut loc acolo în noaptea de 4 mai, a declarat Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene Ucrainene, weekendul trecut.

Secretarul de presă al Pentagonului Gen. Patrick Ryder a confirmat la începutul acestei săptămâni că ucrainenii au folosit sistemul Patriot pentru a intercepta Kinzhal, care poate atinge viteze hipersonice.

Ucraina a primit cel puțin două sisteme Patriot, unul din Statele Unite și unul din Germania, pentru a-și îmbunătăți apărarea antiaeriană, care anterior nu au putut intercepta mai multe rachete rusești moderne, cum ar fi Kinzhal.

Când SUA au anunțat pentru prima dată că vor trimite sisteme de rachete Patriot în Ucraina, termenul de livrare a fost de luni, având în vedere complexitatea sistemului și necesitatea de a instrui zeci de trupe ucrainene cu privire la modul de operare a bateriei, care are mai multe componente. Dar ucrainenii erau deja cunoscători în utilizarea sistemelor de apărare aeriană, permițând SUA să comprime programul standard de antrenament de aproximativ un an în câteva luni.

Verificarea finală a sistemelor Patriot a avut loc la mijlocul lunii aprilie, când americani, germani și olandezi s-au alăturat membrilor serviciului ucrainean pentru o ultimă inspecție a sistemelor înainte ca acestea să fie expediate în Ucraina la scurt timp după.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole