luni, mai 20, 2024

Banca centrală a Rusiei a estimat joi că preţul petrolului emblematic al ţării, Urals, va fi în medie de 55 de dolari pe baril în 2023-2025

EconomieBanca centrală a Rusiei a estimat joi că preţul petrolului emblematic al ţării, Urals, va fi în medie de 55 de dolari pe baril în 2023-2025

Acest preţ este sub pragul de preţ de 60 de dolari pe baril impus de Occident petrolului rus din cauza acţiunilor Moscovei în Ucraina, în timp ce preţul de rentabilitate al Urals este presupus la 70,1 dolari pe baril pentru bugetul rus în acest an.

Preţul petrolului rusesc joacă un rol-cheie în veniturile statului şi este urmărit îndeaproape deoarece bugetul federal al ţării a înregistrat un deficit de 3.400 miliarde de ruble (44 miliarde de dolari) în primele patru luni ale acestui an.

”Preţul petrolului Urals pentru 2023–2025 a rămas neschimbat la 55 de dolari pe baril. În acelaşi timp, preţul real de export al petrolului rus va fi uşor mai mare, ţinând cont de preţurile mai mari pentru alte baze de aprovizionare”, a spus banca centrală în raportul de politică monetară publicat joi.

Nu a oferit o prognoză precisă pentru preţul mediu al petrolului rusesc.

În afară de Urals, Rusia furnizează şi sortimentele de petrol Siberian Light, ESPO, Sokol, ARCO şi alte tipuri de petrol pentru export.

Banca a mai spus că diferenţa dintre Urals şi Brent- preţul ţiţeiului uşor, fizic, din Marea Nordului – s-a redus la 25 de dolari pe baril până în aprilie, de la 34 de dolari în ianuarie-februarie.

Ministrul de Finanţe Anton Siluanov a spus în repetate rânduri că deficitul bugetar al Rusiei în acest an nu va fi mai mare de 2% din PIB, deşi majoritatea analiştilor nu sunt de acord.

Fondul Monetar Internaţional se numără printre cei care se aşteaptă ca Rusia să înregistreze un deficit bugetar mult mai mare în acest an.

Siluanov a declarat recent că veniturile din petrol şi gaze – în scădere cu 52,3% în primele patru luni ale acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor recente – ar fi esenţiale pentru ca Rusia să atingă ţinta de deficit de 2% din PIB.

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole