luni, mai 20, 2024

Ziua Europei a fost sărbătorită în centrul Aradului cu un spectacol de muzică și dansuri

Din OrasZiua Europei a fost sărbătorită în centrul Aradului cu un spectacol de muzică și dansuri

Ziua Europei a fost sărbătorită în centrul Aradului printr-un spectacol de muzică și dansuri, având ca scop promovarea tradițiilor și culturii românești și a minorităților istorice care conviețuiesc de secole în orașul nostru.

Evenimentul, intitulat „Europe Day – Europa la noi acasă”, a avut loc pe 9 mai 2023, între orele 14:00 și 16:00, pe platoul din fața Palatului Administrativ.

În deschidere, trupa Doma Art Style, coordonată de Dorian Cosma, care a primit numeroase premii la festivaluri europene, internaționale și naționale, a susținut un spectacol. Elevii de la Palatul Copiilor au avut și ei o prezentare în cadrul evenimentului.

Apoi, a avut loc un spectacol de muzică și dansuri tradiționale românești și ale minorităților istorice, unde participanții au purtat costume specifice fiecărei etnii.

Grupul vocal „Sânzienele”, coordonat de profesoara Marioara Micle, a interpretat cântece populare tradiționale românești. De asemenea, o formație de la Colegiul „Csiki Gergely” a prezentat dansuri tradiționale maghiare.

Ansamblul „Kolo”, coordonat de Darko Voștinar și reprezentând minoritatea sârbă din Arad, a oferit un recital de cântece și dansuri.

Comunitatea bulgară a fost reprezentată de o parte a ansamblului „Balgarče” din Vinga, care a prezentat cântece și dansuri tradiționale bulgărești.

De asemenea, trupa de dansuri rrome „Chave sukar” din Arad a prezentat dansuri tradiționale ale minorității rrome.

Programul a inclus și muzică ușoară, interpretată de elevii de la Palatul Copiilor Arad.

Pe lângă spectacol, a fost organizată o expoziție cu lucrări artistice cu tematică europeană (desene, pictură) realizate de elevii de la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad.

Ziua Europei, sărbătorită la 9 mai, comemorează Declarația Schuman din 9 mai 1950. În această lună, Ziua Europei adună cetățenii pentru a afla mai multe despre modul în care Uniunea Europeană sprijină pacea, securitatea și democrația, precum și poziția sa fermă în fața conflictelor mondiale, inclusiv agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole