luni, mai 20, 2024

Expoziție Art Safari la Muzeul de Artă Arad

Din OrasExpoziție Art Safari la Muzeul de Artă Arad


După succesul extraordinar în cadrul celei de-a 9-a ediții a Art Safari, expoziția personală a artistei Irina Dragomir, intitulată „Roșu, galben și albastru” și curatoriată de Alexandru Rădvan, își începe turneul în întreaga țară.

Prima oprire este la Muzeul de Artă Arad, unde coincide cu redeschiderea Galeriei de Artă Românească și va putea fi vizitată în perioada 10 mai – 31 iulie. Aceasta este de fapt prima expoziție organizată de Art Safari în Arad.

Pe lângă expoziția semnată de Irina Dragomir, vizitatorii muzeului vor avea ocazia să se bucure și de Galeria de Artă Românească, precum și de expoziția dedicată lui Onisim Colta (1952 – 2022).

„Ne bucurăm că putem să aducem una dintre cele mai de succes expoziții marca Art Safari în vestul țării, cu ocazia redeschiderii Muzeului de Artă. Mulțumim Muzeului de Artă Arad pentru inițiativa de a crește accesul publicului din vestul țării la arta contemporană românească de prestigiu și suntem onorați de invitația pe care ați adresat-o Art Safari, ce marchează o etapă nouă în cadrul parteneriatului care ne leagă încă de la prima ediție din 2014. Irina Dragomir este o artistă-fenomen, în plină ascensiune, care s-a remarcat încă de la absolvirea Universităţii de Artă din Bucureşti prin arta numită «figurative pop». Abia așteptăm să vedem ce reacție vor avea vizitatorii din Arad”, afirmă Ioana Ciocan, CEO Art Safari și Comisar al României la Bienala de la Veneția.

„Ne dorim ca, începând cu această expoziție realizată împreună cu Art Safari – prestigioasa organizație culturală care promovează arta națională și internațională – vernisată pentru prima dată într-un muzeu din Vestul țării, Muzeul de Artă din Arad să devină un actor cultural important în întreaga regiune și un punct de referință pentru iubitorii de artă contemporană românească și de artă, în general. În viitor, ne propunem să continuăm parteneriatul cu Art Safari și împreună să organizăm anual astfel de expoziții de mare anvergură pentru publicul muzeului nostru”, afirmă Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad.
„Fără excepție, imaginile Irinei sunt fragmente mai ample sau mai reduse ale universului propriu. Există în mod constant o dimensiune ludică în pictura pe care o practică, dar sub aparenta lipsă de griji, sub tonul copilăros, se află de multe ori o glumă serioasă. Irinei îi place să se joace cu lucrurile într-o manieră postmodernă, un semn clar de inteligență și umor, căci cele două merg atât de bine împreună”, precizează conf. univ. dr. Alexandru Rădvan, curatorul expoziției „Roșu, galben și albastru”.

Lucrările artistei Irina Dragomir au înregistrat o creștere remarcabilă a cotei de piață, transformând-o într-unul dintre cei mai căutați artiști români în prezent. Ea a devenit o voce importantă în scena artei contemporane europene. Participarea sa la Art Safari a fost un succes imediat, iar lucrările sale au devenit un fel de balsam în perioada tulbure a pandemiei în care ne aflăm, când numele său a început să fie cunoscut. Irina a expus pentru prima dată într-o expoziție de grup dedicată artei Supercontemporane la ediția Art Safari din 2019. Publicul s-a îndrăgostit de lucrările ei, simțindu-se conectat la mesajele distincte transmise de artistă și fiind atras de paleta sa de culori.

În anul 2022, Art Safari a găzduit prima expoziție personală a Irinei Dragomir, intitulată „Roșu, galben și albastru”, curatoriată de Alexandru Rădvan, profesorul artistei și, la rândul său, un artist apreciat. Expoziția a adus în prim-plan lucrări create special pentru acest eveniment, alături de opere provenind din colecții private.

„Interesul pentru lucrările mele a crescut începând cu 2019. În acel an, dar și în 2021, arta mea a împânzit tot orașul pentru a promova cel mai important eveniment din domeniul artelor vizuale din România, Art Safari. Picturile mele au apărut pe afișe imense care îmbrăcau clădirile, pe autobuze și chiar pe cartele de metrou. În niciun caz nu puteau fi ignorate”, afirmă Irina Dragomir despre momentul în care a simțit că arta ei începe să ia amploare.

Popularitatea artistei a crescut rapid, iar lucrările sale au atras atenția unui număr mare de colecționari de artă. Dacă în 2020 lucrarea „Woman with Weapon” era vândută în jurul sumei de 600 de euro, în 2022 lucrarea „Risky Situation” a fost adjudecată la suma de 5.500 de euro, reprezentând o evoluție rapidă și semnificativă pentru arta contemporană românească.

Culoare, putere și feminitate transmit lucrările sale.

Irina Dragomir este o artistă neconvențională. La vârsta de 30 de ani, a fost admisă la Universitatea Națională de Arte din București și și-a dedicat tot mai mult timp pasiunii sale.

Lucrările Irinei Dragomir se disting prin elementele preluate din cultura pop, tendințe contemporane, simboluri și convenții, precum și prin compoziții simetrice și contrastul cromatic.

Personajele sale transmit povești despre experiențele, gândurile și emoțiile pe care le-a trăit de-a lungul timpului. Femeile ocupă un rol central în arta sa, reprezentând voci ale feminității în diverse ipostaze. Claritatea și realismul mesajului pe care artista îl transmite derivă din abilitatea sa de a surprinde emoția feminină cu naturalețe, fiind trăită și resimțită de ea însăși.

Cu ocazia redeschiderii Galeriei de Artă Românească, expoziția sa de mare succes de la Art Safari, intitulată „Roșu, galben și albastru”, va fi expusă la Muzeul de Artă Arad în perioada 10 mai – 31 iulie 2023. Iubitorii de artă sunt încurajați să vină în număr cât mai mare pentru a admira lucrările semnate de Irina Dragomir. Accesul publicului se face pe baza achiziționării unui bilet.

Art Safari este organizatorul anual al Pavilionului de Artă București, cel mai mare eveniment expozițional de artă din România, care ajunge acum la cea de-a 11-a ediție. În parteneriat cu muzee de artă din România și din străinătate, precum și cu colecționari privați, Art Safari organizează ample expoziții retrospective cu scopul de a pune în valoare valorile de patrimoniu. Evenimentul are o puternică dimensiune educațională și își propune să apropie arta de public și să educe noile generații prin ateliere de artă pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, precum Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean. Art Safari se desfășoară sub patronajul Ministerului Culturii și în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, atrăgând până acum peste 350.000 de vizitatori în cele 10 ediții anterioare. Mai multe detalii pot fi găsite pe site-ul artsafari.ro.

Programul de vizitare al Muzeului de Artă Arad în perioada menționată este următorul:

11 mai – 18 iunie 2023:

 • Marți – Vineri: 09.00 – 17.00, ultima intrare: 16.30
 • Sâmbătă – Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

Noaptea Muzeelor, 13 mai:

 • Sâmbătă: 16.00-02.00

20 iunie – 31 iulie 2023:

 • Marți – Vineri: 10.00 – 18.00, ultima intrare: 17.30
 • Sâmbătă – Duminică: 11.00 – 19.00, ultima intrare: 18.30

Taxele de intrare sunt următoarele:

 • 10 lei – adulți
 • 5 lei – studenți, pensionari
 • 2 lei – preșcolari, elevi
 • 1 leu – grupuri organizate de preșcolari, elevi, studenți, pe baza unui protocol semnat între Complexul Muzeal Arad și unitățile de învățământ respective

Accesul este GRATUIT pentru următoarele categorii:

 • Persoanele fizice prevăzute la art.1 din Decretul-lege nr. 118/1990, republicat, cu modificările și completările ulterioare.
 • Fundațiile înființate prin testament, constituite conform legii, cu scopul de a întreține, dezvolta și ajuta instituții de cultură națională, precum și de a susține acțiuni cu caracter umanitar, social și cultural.
 • Organizațiile care au ca unică activitate acordarea gratuită de servicii sociale în unități specializate care asigură găzduire, îngrijire socială și medicală, asistență, ocrotire, activități de recuperare, reabilitare și reinserție socială pentru copil, familie, persoane cu handicap, persoane vârstnice, precum și pentru alte persoane aflate în dificultate, în condițiile legii.
 • Veteranii de război, văduvele de război și văduvele necăsătorite ale veteranilor de război.
 • Pensionarii care au lucrat minim 10 ani în rețeaua muzeală, pe baza de documente justificative.
 • Persoanele care lucrează în rețeaua muzeală, pe baza de legitimație.
 • Membrii ICOM / AICA, pe baza de legitimație.

Se percepe o TAXĂ DE FOTOGRAFIERE / FILMARE, după cum urmează:

 • 15 lei – taxă pentru fotografii
 • 200 lei – taxă pentru filmări

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole