sâmbătă, mai 18, 2024

Europarlamentarii PNL cer mai mult sprijin comunitar pentru agricultorii români / Propunerile europarlamentarilor liberali pentru susţinerea fermierilor se găsesc în rezoluţia PPE

EconomieEuroparlamentarii PNL cer mai mult sprijin comunitar pentru agricultorii români / Propunerile europarlamentarilor liberali pentru susţinerea fermierilor se găsesc în rezoluţia PPE

”Prin documentul adoptat azi, PPE susţine creşterea alocărilor financiare de la Bruxelles, în conformitate cu viitoarea Politică Agricolă Comună. PPE consideră că această ramură a economiei a fost grav afectată de creşterea costurilor, de inflaţie, de pandemie, de criza energetică şi de războiul din Ucraina”, a transmis, vineri seară, PNL, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că la rezoluţie a lucrat şi europarlamentarul PNL Daniel Buda.

”În intervenţia mea, am subliniat nevoia finanţării adecvate a sectorului agricol, ţinând cont de provocările curente. Prin această rezoluţie, PPE s-a pronunţat clar în privinţa propunerilor care ar slăbi sectorul agricol şi ar crea dificultăţi fermierilor. În această formulă, obiectivele prevăzute de Comisia Europeană sunt nerealiste şi nerealizabile, iar fermierii europeni au nevoie de alternative viabile, nu de dificultăţi suplimentare”, a declarat Buda.

Potrivit comunicatului citat, popularii europeni sunt interesaţi ca măsurile luate la Bruxelles să nu afecteze şi mai mult capacitatea fermierilor de a face faţă provocărilor actuale.

”Din acest motiv, rezoluţia respinge propunerea Comisiei de reducere a consumului de pesticide cu 50% până în 2030. Reducerea impactului acestor substanţe în producţia agricolă este o idee bună în esenţă, dar măsura trebuie să ţină cont de realitatea din teren. Europarlamentarii PNL au arătat că fermierii români folosesc deja puţine pesticide, iar impunerea unei asemenea scăderi le-ar afecta productivitatea. De asemenea, PPE respinge obligativitatea nelucrării a 10% din terenul agricol, în scopul restaurării naturii. În condiţiile unei agricole şi alimentare, o asemenea propunere ar fi iresponsabilă”, a mai transmis PNL.

Despre aceste două puncte sensibile, europarlamentarul Dan Motreanu a precizat: ”Am depus deja amendamente la noua propunere de regulament, ţinând cont de interesele fermierilor români. Am propus ca ţintele naţionale să fie decise în funcţie de specificul fiecărei ţări, dar şi extinderea termenului de aplicare pentru acea cotă de până în 2035. Trebuie să găsim alternative eficiente, care să fie accesibile la scară largă şi abordabile ca preţ”.

Europarlamentarul liberal Siegfried Mureşan, care a coordonat acest document, concluzionează: „Rezoluţia va sta la baza programului electoral al PPE pentru fermieri, care va fi prezentat în alegerile europarlamentare din 2024. Prin rezoluţia de azi, popularii rămân singura familie politică europeană care apără interesele agricultorilor şi care luptă pentru garantarea siguranţei alimentare în Europa”.

 

 

 

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole