duminică, mai 26, 2024

Livrări record de locuințe noi în 2022, dar vânzările au scăzut puternic

ImobiliareLivrări record de locuințe noi în 2022, dar vânzările au scăzut puternic

La nivel național, piața rezidențială a înregistrat un record de livrări de 73.332 de locuințe noi, în creștere cu 3% față de anul 2021. În București și zona metropolitană, numărul locuințelor livrate anul trecut a fost de 21.328, cu 3% sub nivelul din 2021.

O scădere importantă a livrărilor s-a înregistrat și în zona de Vest, unde livrările au scăzut cu 11% și zona de Nord-Est, unde s-au construit cu 5% mai puține locuințe față de anul anterior, arată datele Colliers.

La polul opus, zonele în care s-au livrat mult mai multe locuințe au fost Constanța și zona de litoral, în special Năvodari – Mamaia Nord, dar și zona metropolitană a Clujului.

Vânzările de locuințe au scăzut puternic

Vânzările de apartamente au început să scadă de la jumătatea anului 2022 în marile orașe din țară cu procente cuprinse între 20-30%. București a făcut notă discordantă printr-o ușoară creștere a numărului de tranzacții.

În primul trimestru al acestui an, numărul apartamentelor vândute la nivel național a fost cu 23% mai mic decât în perioada similară a anului trecut.

Dacă în Capitală s-au tranzacționat cu 22% mai puține apartamente, în Iași scăderea a fost de 26%, în Timișoara – 25%, iar în Cluj Napoca s-au vândut cu 36% mai puține apartamente, comparativ cu primul trimestru din 2022.

Băncile resimt și ele numărul mai scăzut de clienți care se încadrează la un credit ipotecar, iar în primul trimestru al acestui an s-au acordat cu 28% mai puține credite ipotecare la nivel național.

Această scădere din primele trei luni ale lui 2023 a dus la scăderea soldului creditelor ipotecare din România, o evoluție mai rar întâlnită pe piața bancară.

MONEY BUZZ | ȘTIRI BUSINESS| ȘTIRI ECONOMICE | ȘTIRI FINANCIARE |

CITEȘTE ȘI: În ianuarie au fost vândute cu 15.259 mai puţine imobile faţă de decembrie

Vezi sursa originala: Moneybuzz.ro

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole