duminică, decembrie 10, 2023

De Ziua Mondială a Inimii, la Arad, a fost inaugurată „Promenada inimilor”

Din OrasDe Ziua Mondială a Inimii, la Arad, a fost inaugurată „Promenada inimilor”

Cu ocazia Zilei Mondiale a Inimii, a fost inaugurată la Arad „Promenada inimilor”, un traseu amenajat pe malul Mureșului, între Parcul Mihai Eminescu și Biserica Maranata, pe o distanță de aproximativ 3 kilometri. Inițiativa a fost lansată de Colegiul Medicilor-Filiala Arad în parteneriat cu Primăria Municipiului Arad, și este recomandată ca un parcurs zilnic cu scopul prevenirii bolilor cardiovasculare.

Conceptul „Promenadei inimilor” se bazează pe ideea propusă de Societatea de Cardiologie Irlandeză, care recomandă ca traseul de 3 km să fie parcurs în maxim 30 de minute, pentru a avea rezultate eficiente.

„Este încă o modalitate prin care încercăm să promovăm mișcarea mai ales că azi este Ziua Mondială a Inimii. Este o inițiativă la care Primăria a venit cu inima deschisă, tocmai pentru că ne dorim ca lumea să facă mai multă mișcare. Este un traseu accesibil, propus, nu impus. Important este să faci mișcare, să parcurgi câțiva kilometri într-un interval de timp nu foarte strâns pentru că dincolo de frumusețea zonei și aerul curat, important este să ne păstrăm sănătatea, să nu ajungem prin spitale. De aceea încurajez pe toată lumea să încerce traseul. Le mulțumesc domnilor doctor pentru inițiativă și pentru că sunt alături de arădeni.”, a afirmat primarul municipiului Arad, Călin Bibarț.

„Le recomand arădenilor să meargă cât mai mult pe jos, indiferent de vârstă, îi invvit să încerce și traseul propus de noi. Suntem cei mai bucuroși, dacă nu mai suntem nevoiți să le administrăm niciun tratament și să nu-i mai supunem niciunei intervenții deosebite.”, a precizat medicul primar cardiolog, Adina Pop Moldovan

„Mersul pe jos face picior frumos, iar pentru oamenii în etate este foarte util pentru că, pe lângă sănătatea inimii, favorizează acel <> al articulațiilor, pentru coxartroze, pentru gonartroze. Efortul fizic, moderat, regulat, este foarte importat: scade obezitatea, deci scădem inclusiv riscurile cardiovasculare. Având în vedere faptul că afecțiunile cardiovasculare sunt cele mai frecvente la ora actuală ca și patologie, acțiunea aceasta profilactică de mișcare este de bun augur.”, a subliniat președintele Colegiului Medicilor-Filiala Arad, Mircea Țandrău.

„Acest traseu se bazează pe principiul celor 30 de minute de mișcare zilnică, cinci zile pe săptămână, care ar trebui să fie permanentă, nu ocazională. Bolile cardiovasculare sunt la ora actuală prima cauză de deces atât pe plan mondial cât și în România și ar trebui să aplică conceptul de a preveni bolile și de a preveni agravarea celor existente. Se știe că cel mai ieftin tratament este prevenția. La ora actuală pe plan mondial, iar România nu face excepție, la fiecare 30 de minute un pacient suferă un infarct. Cred că este mai benefic să ne plimbăm 30 de minute, 5 zile pe săptămână, decât să facem un infarct. Sperăm să fie parcurs zilnic de cât mai muți arădeni în ideea de nu ajunge la spital și nici măcar în cabinetele medicilor.”, a explicat medicul Adrian Dărăbanțiu.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole