marți, mai 21, 2024

Încă o bancă americană, First Republic Bank, se îndreaptă spre faliment; acţiunile First Republic au scăzut vineri cu 50% şi au fost suspendate

EconomieÎncă o bancă americană, First Republic Bank, se îndreaptă spre faliment; acţiunile First Republic au scăzut vineri cu 50% şi au fost suspendate

Surse au declarat pentru CNBC că rezultatul cel mai probabil pentru banca cu probleme este ca Federal Deposit Insurance Corporation să o ia în administrare.

Acţiunile First Republic au scăzut cu peste 90% în acest an, deoarece investitorii şi-au pierdut încrederea în bancă, după ce ale două bănci regionale au intrat în faliment în martie.

Alte bănci sunt solicitate de FDIC pentru potenţiale oferte pentru First Republic, dacă banca va fi pusă sub administrare de autorităţile de reglementare, au declarat surse pentru Faber.

Există încă speranţe pentru o soluţie care să nu includă administrarea judiciară, potrivit acestor surse.

First Republic a spus vineri că ”suntem angajaţi în discuţii cu mai multe părţi despre opţiunile noastre strategice, continuând să ne servim clienţii”.

CNBC a relatat miercuri că consilierii First Republic se pregătesc să propună băncilor mai mari un plan care să permită băncii regionale să vândă obligaţiuni şi alte active la un preţ peste piaţă şi apoi să majoreze capitalul propriu. Vânzările ar avea ca rezultat o pierdere pentru băncile care cumpără obligaţiunile, dar ar putea fi mai ieftine pe termen lung decât lăsarea băncii să eşueze şi să fie confiscată de autorităţile de reglementare.

Reuters a relatat vineri că oficialii americani – inclusiv de la FDIC, Departamentul de Trezorerie şi Rezerva Federală – coordonează întâlniri cu alte bănci pentru a intermedia un plan de salvare pentru First Republic.

Acţiunile First Republic au închis luni la 16 dolari pe unitate, înainte ca banca să raporteze rezultatele financiare din primul trimestru, care au arătat o scădere a depozitelor de aproximativ 40%.

Acţiunile băncii au scăzut cu peste 60% în următoarele două zile, atingând un nou minim istoric.

First Republic este o bancă regională care s-a concentrat pe persoanele cu averi nete ridicate şi pe afacerile acestora, inclusiv oferind credite ipotecare la dobânzi scăzute.

Valoarea de piaţă a acelor ipoteci, precum şi a altor active pe termen lung din bilanţul băncii a scăzut de când Fed a început să majoreze dobânzile anul trecut, făcându-i pe investitori să se îngrijoreze că banca va trebui să înregistreze o pierdere considerabilă dacă va fi forţată să vândă acele active pentru a strânge numerar.

Ieşirile masive de depozite din bancă au avut loc după prăbuşirea Silicon Valley Bank şi Signature Bank, în martie.

Cele mai mari bănci ale Statelor Unite, inclusiv JPMorgan Chase, au ajutat deja First Republic cu 30 de miliarde de dolari, prin constituirea unor depozite la termen.

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole