duminică, octombrie 6, 2024

Wizz Air investeşte 5 milioane de lire în producătorul de combustibil sustenabil pentru aviaţie Firefly

EconomieWizz Air investeşte 5 milioane de lire în producătorul de combustibil sustenabil pentru aviaţie Firefly

”Wizz Air anunţă astăzi o investiţie de 5 milioane de lire sterline într-o companie de biocombustibili, Firefly. Aceasta este prima investiţie de capital a Wizz Air în cercetarea şi dezvoltarea din domeniul combustibilului sustenabil pentru aviaţie (SAF). Parteneriatul cu Firefly va permite companiei aeriene să furnizeze SAF operaţiunilor sale din Marea Britanie începând cu 2028, cu până la 525.000 de tone pe parcursul a 15 ani. Acordul are potenţialul de a economisi echivalentul a 1,5 milioane de tone de CO2”, potricit unui comunicat al companiei.

Firefly este specializată într-un proces care transformă nămolul de epurare, un produs rezidual cu valoare redusă disponibil în cantităţi mari, în combustibil sustenabil (SAF). Peste 57 de milioane de tone de nămol de epurare sunt produse în Regatul Unit în fiecare an, cu potenţialul de a produce 250.000 de tone de combustibil sustenabil SAF.

Combustibilul sustenabil de la Firefly, care va fi certificat independent conform standardului principal de sustenabilitate RSB, se estimează că va oferi o reducere cu 90% a emisiilor de gaze cu efect de seră, în comparaţie cu combustibilul fosil pentru aeronave, într-un ciclu de viaţă. Firefly îşi propune să pună în funcţiune prima sa fabrică în următorii 5 ani.

”Acordul cu Firefly şi investiţia în noua tehnologie SAF reprezintă cea mai recentă etapă în strategia mai largă de sustenabilitate a Wizz Air, printre care se numără şi obiectivul planului său ambiţios de reînnoire a flotei, al operaţiunilor cu costuri reduse deja eficiente, operate cu aeronave de ultimă generaţie, şi o densitate mare a scaunelor şi factori de încărcare ridicaţi. Acest lucru va consolida şi mai mult poziţia Wizz Air ca lider al industriei în domeniul sustenabilităţii şi va determina angajamentul său de a reduce emisiile de carbon per pasager-kilometru cu 25% până în 2030”, anunţă compania aeriană.

În 2022, Wizz Air a atins cea mai scăzută intensitate anuală a carbonului, care s-a ridicat la 55,2 grame per pasager-kilometru, reprezentând o reducere cu 15% de la un an la altul. Pentru a realiza acest lucru, compania aeriană a investit masiv în flota sa, adăugând noi aeronave şi înlocuindu-le pe cele mai vechi cu Airbus A321neo. Aeronava Airbus A321neo încorporează cea mai recentă tehnologie poate zbura în prezent cu un amestec cu până la 50% combustibil sustenabil (SAF). Ponderea noii aeronave din familia Airbus A320 cu tehnologie „neo” a depăşit deja 50% din flota Wizz Air.

 „Pe lângă reînnoirea flotei şi eficienţa operaţională, combustibilul sustenabil SAF este crucial pentru reducerea emisiilor de carbon din aviaţie. Cu toate acestea, disponibilitatea materiei prime rămâne provocarea principală pentru industrie. Investiţia noastră în Firefly şi în tehnologia sa SAF pentru nămolurile de epurare este un pas major pentru Wizz Air în asigurarea capacităţii pe termen lung de a oferi clienţilor săi tarife reduse, într-un mod din ce în ce mai sustenabil din punct de vedere ecologic. Din 2028, ne propunem să achiziţionăm 525.000 de tone de SAF de la Firefly pe o perioadă de 15 ani. Acest lucru are potenţialul de a reduce emisiile noastre cu echivalentul a 100.000 de tone de CO 2 pe an, ceea ce este egal cu emisiile a peste 12.000 de zboruri dus-întors Wizz Air între Londra şi Budapesta”, spune Michael Berlouis, Head of Strategic Projects în cadrul Wizz Air.

 Investiţia va accelera comercializarea procesului Firefly, acordul obligatoriu de preluare economisind 1,5 milioane de tone de emisii de carbon.

”Firefly va facilita încă un pas înspre schimbarea viitorului călătoriilor aeriene. Materia primă, nămolul de epurare, este disponibilă în cantităţi mari la nivel global, iar cu ajutorul Firefly îl putem folosi într-un mod cu adevărat benefic, reducând utilizarea combustibililor fosili în zonele în care decarbonizarea este cea mai dificilă”, spune James Hygate, CEO-ul Firefly Green Fuels.

Compania operează o flotă de 181 de aeronave Airbus A320 şi A321. 27,1 milioane de pasageri au călătorit cu compania în anul financiar F22, care s-a încheiat pe 31 martie 2022.

Tehnologia Firefly îşi are originea în laboratoarele Green Fuels, un pionier în materie de combustibili regenerabili, fondat în 2003.

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole