marți, mai 21, 2024

Vineri, 28 aprilie, are loc expoziția „ROMLAG 1945 – 1965”, la Muzeul Ororilor Comunismului din România

Din OrasVineri, 28 aprilie, are loc expoziția „ROMLAG 1945 – 1965”, la Muzeul Ororilor Comunismului din România

Muzeul Ororilor Comunismului din România, un spațiu dedicat amintirii victimelor represiunii instituite de regimul comunist, găzduiește în parteneriat cu Complexul Muzeal Arad expoziția „ROMLAG 1945 – 1965”, care va fi vernisată la sala muzeului arădean Clio vineri, 28 aprilie, la ora 11:00. Numele expoziției provine de la „gulag” și se referă la sistemul concentraționar și represiv instituit în perioada premergătoare și în timpul regimului stalinist din Republica Populară Română.

Expoziția este prezentată prin intermediul noilor media și a cercetării cartografice, oferind o narațiune personalizată a spațiului represiv și totalitar. Vizitatorii pot explora perioada celor două decenii de represiune prin intermediul hărților, fotografiilor și documentelor expuse în premieră în fața publicului. În plus, o instalație interactivă bazată pe noile tehnologii oferă posibilitatea de a controla integral experiența de învățare și gradul de aprofundare, în funcție de interesul asociațiilor tematicilor integrate în expoziție.

Expoziția este împărțită în cinci secțiuni – rezistența, revoltele, închisoarea politică, deportările și frontierele, fiecare dintre ele analizând impactul regimului represiv prin utilizarea hărților ca instrument de orientare istorică în procesul de analiză a fenomenului comunist în România.

Expoziția „ROMLAG 1945 – 1965” de la Muzeul Ororilor Comunismului din România explorează represiunea instituită în timpul regimului comunist prin intermediul a cinci secțiuni diferite. Prima secțiune, intitulată „Rezistența”, este prezentată cronologic, acoperind perioada dintre 1944 și 1947, precum și perioada de după proclamarea republicii populare până la începutul anilor ’60. Secțiunea „Revoltele” se concentrează în special pe colectivizarea forțată, în timp ce „Închisoarea politică” dezvăluie rolul penitenciarelor în exterminarea elitelor țării și reeducarea celor considerați recuperabili.

„Deportarea” face referire la operațiunea din noaptea de Rusalii din 1951, când sute de familii din vestul țării au fost mutate în Bărăgan, iar secțiunea „Frontierele” prezintă fenomenul fugii din România și repercusiunile suferite de cei care erau prinși. Expoziția va fi deschisă până la data de 14 mai și va fi inclusă în programul Nopții Muzeelor de sâmbătă, 13 mai, când va putea fi vizitată între orele 16:00 și 02:00, iar intrarea va fi liberă.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole