duminică, decembrie 10, 2023

Jandarmeria nu se mută încă în fostul sediu al Poliției Locale de pe ștrandul Neptun

Din OrasJandarmeria nu se mută încă în fostul sediu al Poliției Locale de pe ștrandul Neptun

Primarul Călin Bibarț a retras de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Municipal (CLM) proiectul de hotărâre contestat de USR, prin care fostul sediu al Poliției Locale de pe ștrandul Neptun urma să fie cedat gratuit Jandarmeriei. Chiar dacă se aștepta la un conflict între Primărie și USR, după criticile venite din partea opoziției în presă cu privire la acest subiect, primarul a anulat proiectul de hotărâre și a explicat decizia la începutul ședinței CLM:

“În urmă cu aproape trei ani, cred, au început discuțiile despre necesitatea prezenței jandarmeriei în municipiu, mai aproape de zonele de interes, cum ar fi de exemplu zona Ștrandului Neptun și, în viitor, a Cetății. Pentru că indiferent de evoluția cetății și a ștrandului este imperios necesarăprezența jandarmeriei, care în momentul de față se deplasează, pentru orice intervenție, de la Vladimirescu. Am analizat toate variantele posibile, cum ar fi darea în folosință gratuită a unor obiective pe o perioadă de timp, opțiune care ne-ar fi convenit cel mai mult – dar am constatat cu tristețe că după modificarea codului administrativ, dintr-o eroare, s-a eliminat darea în folosință gratuită. Am făcut nenumărate demersuri și ni s-a comunicat că eroarea va fi remediată, însă acest lucru nu s-a întâmplat nici după un an de zile. Am propus un acord de colaborare între Poliția Locală și Jandarmerie, dar acolo sunt necesare dotări de sute de mii de euro, pe care ar fi trebuit să le facem din bugetul local. Dacă am fi mers pe închiriere, situația ar fi fost aceeași, adică am fi fost nevoiți să investim tot noi. Singura variantă posibilă și legală în acest moment este darea în folosință gratuită către Ministerul de Interne a clădirii, cu terenul aferent. Pentru a nu transforma, însă, acest subiect deosebit de serios în prilej de bătălii politice, am decis să retrag proiectul de pe ordinea de zi. Rog grupurile politice să discute toate opțiunile, la fel și cei doi vicerimari, și să spună ce variantă doresc să pună pe masă. Să venim cu varianta finală, ca să nu facem ping-pong politic, pentru că vorbim aici de o treabă serioasă”, a conchis Bibarț.

Iată ce prevede proiectul de hotărâre care a stârnit nemulțumirea consilierilor USR:

„Imobilului înscris în cartea funciară nr. 357570 Arad este compus din teren, în suprafață măsurată de 1.344 mp, și o construcție – C1, cu 2 niveluri, în suprafață construită de 465 mp, și se în proprietatea publică a Municipiului Arad și în administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad. Având în vedere că spațiul descris mai sus nu a mai fost utilizat odată cu relocarea Direcției Generale Poliția Locală Arad și până în prezent, și pentru a preveni degradarea sa în timp, Consiliul Local al Municipiului Arad consideră că acesta poate fi pus la dispoziția Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad. În prezent, Inspectoratul de Jandarmi Județean Arad își are sediul cu caracter permanent în județul Arad, localitatea Vladimirescu, str. Jandarmeriei nr. 1 – 3. Așadar, pentru executarea misiunilor operative ce deservesc județul, respectiv municipiul Arad, deplasarea dintre comuna Vladimirescu și municipiul Arad se face străbătând trei căi rutiere și una feroviară. Având în vedere cele de mai sus se propune trecerii imobilului (…), din domeniul public al Municipiului Arad, și din administrarea Consiliului Local al Municipiului Arad, în domeniul public al Statului Român, în vederea dării în administrarea Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, instituție aflată în coordonarea Ministerului Afacerilor Interne”.

Consilierii USR și-au prezentat punctul de vedere printr-un comunicat transmis marți:

„Încă un cui în coșciugul Ștrandului arădean este pregătit de primarul Călin Bibarț. Primarul propune cedarea gratuită a peste 1.300 mp de teren și a unei clădiri de aproape 500 mp pentru a fi folosite de Jandarmerie. Clădirea și terenul în cauză se află în incinta Ștrandului Neptun, iar votul se va da în Consiliul Local Municipal Arad miercuri, 26 aprilie 2023. Cedarea pe bucăți este cea mai clară dovadă că PNL și primarul Bibarț nu au nici o idee, plan sau strategie pentru renașterea mândriei orașului – Ștrandul Neptun. Prima bucată merge la Guvern, și va fi sediul Jandarmeriei”.

Consilierii USR au cerut sprijinul colegilor lor din Consiliul Local Municipal pentru a preveni trecerea proiectului la vot. Nu se cunoaște detalii despre negocieri, dar proiectul a fost eliminat de pe ordinea de zi cu un vot unanim la propunerea primarului, ceea ce a convenit tuturor. Cu toate acestea, au existat câteva discuții politice în legătură cu acest subiect. Viceprimarul Ilie Cheșa era pregătit să supună proiectul la vot, uitând pentru o clipă că fusese scos de pe ordinea de zi. A completat această greșeală cu o glumă:

„Poate vor colegii de la USR să își facă birou acolo”.

Consilierul USR Codrin Vlad a continuat jocul de cuvinte cu primarul Călin Bibarț, cerându-i acestuia să aloce mai multe efective ale Poliției Locale în jurul zonelor de joacă pentru copii, deoarece acestea sunt adesea vandalizate. În replică, primarul a răspuns că va lua în considerare această solicitare și a subliniat că se vor lua măsuri pentru asigurarea siguranței cetățenilor și a proprietății publice.

„Sigur că da, dar deocamdată o parte din efective sunt ocupate cu paza fostului sediu al Poliției Locale de pe Ștrandul Neptun. Vedeți, aveți grijă când și de ce vă legați”.

Nu se știe încă care va fi soluția finală acceptată de toți cei implicați în acest caz.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole