marți, mai 21, 2024

Banca Transilvania atrage 500 de milioane de euro de la investitori, peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali

EconomieBanca Transilvania atrage 500 de milioane de euro de la investitori, peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali

”Banca Transilvania a vândut vineri, 21 aprilie, obligaţiuni de 500 de milioane de euro, în cadrul unei emisiuni suprasubscrise în doar câteva ore, investitorii plasând ordine de peste 850 de milioane de euro. Peste 80% din totalul emisiunii a fost subscrisă de investitori internaţionali din aproape 20 de ţări. Au subscris oferta 80 de investitori – fonduri de investiţii, instituţii financiare, fonduri de pensii, bănci comerciale şi centrale, precum şi companii de asigurare, BERD fiind investitorul ancoră, cu 90 de milioane de euro”, anunţă banca.

Emisiunea de obligaţiuni marchează debutul Băncii Transilvania pe piaţa internaţională şi este prima, ca anvergură, din Europa, după turbulenţele care au marcat domeniul bancar internaţional în luna martie.

„Succesul emisiunii – într-un timp record şi suprasubscrisă consistent – într-o perioadă în care pieţele îşi revin după o lună martie grea, ne arată încrederea investitorilor externi în BT, în strategia şi perspectivele ei, precum şi în România. Este un pas mare, deschizând drumul pentru tranzacţii similare în sistemul bancar din ţara noastră. Sumele atrase vor fi asimilate fondurilor proprii. Emisiunea face parte din planul de creştere BT prin menţinerea ritmului accelerat de finanţare a economiei şi a României”, declară Ӧmer Tetik, director general, Banca Transilvania.

Emisiunea constă în obligaţiuni senior non-preferenţiale cu maturitatea de 4 ani, la un randament de 9%/an şi este listată la Euronext Dublin.

Coordonatorul emisiunii (Global Coordinator a fost Morgan Stanley, iar dealerii (Co-Managers), BT Capital Partners şi ING Bank, selectaţi de Banca Transilvania în funcţie de reputaţie, experienţă şi istoric relevant în ceea ce priveşte obligaţiunile.

Standardele europene MREL prevăd ca băncile să asigure permanent un nivel optim de fonduri eligibile MREL, distincte de depozitele clienţilor, care sunt garantate de Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare.

Grupul Financiar Banca Transilvania a încheiat anul trecut cu un profit net de 2,49 miliarde de lei, în creştere cu 23% faţă de 2021.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi din sud-estul Europei. Ca bancă universală, acoperă toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Are 20% cotă de piaţă, aproape 4 milioane de clienţi, peste 9.200 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole