duminică, decembrie 10, 2023

Joi, 27 aprilie, arădenii sunt așteptați la concert și expoziție Liszt, la Casa Pianului – Jacques Faix

Din OrasJoi, 27 aprilie, arădenii sunt așteptați la concert și expoziție Liszt, la Casa Pianului – Jacques Faix

Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București și Asociația Jaques Faix din Arad vă invită joi, 27 aprilie, începând cu ora 18:00, la Casa Pianului – Jacques Faix, pentru vernisajul expoziției intitulate „Turneul lui Liszt Ferenc în Banat, Transilvania, Muntenia și Moldova, în 1846-47”, urmat de un recital susținut de pianista ANTAL Anna-Andrea.

În anul 2021, Institutul Liszt – Centrul Cultural Maghiar din București a organizat o expoziție evocând turneul lui Liszt Ferenc, un pianist virtuoz, compozitor și pedagog maghiar, în Banat, Transilvania, Muntenia și Moldova în anii 1846-1847, cu ocazia împlinirii a 210 ani de la nașterea sa. În viața sa, Liszt a cucerit Europa prin concerte, începând cu anul 1838, timp de aproape zece ani. Datorită sa, s-a născut forma de reprezentare artistică pe care o numim astăzi recital de pian, iar pianistul a fost primit peste tot ca un superstar din zilele noastre. Spre finalul acestei perioade, în toamna anului 1846 și începutul anului 1847, în timp ce se îndrepta spre Constantinopol, Liszt a petrecut câteva luni pe teritoriul de astăzi al României, susținând numeroase reprezentații. Expoziția prezintă modul în care a fost primit Liszt, condițiile de călătorie, comentariile apărute în presa din acele vremuri, întâlnirile cu elita intelectuală locală și mărturiile existente astăzi în orașele în care a concertat Liszt.

Expoziția a fost realizată de graficiana Fülöp Mária Magdolna, iar materialul foto și textele au fost selectate și redactate de Bara Hajnal, pe baza cărții „Clavir și cobză” de László Ferenc și a studiului intitulat „Liszt Ferenc” de Lakatos István.

După ce a fost prezentată la București, Mogoșoaia și Iași, expoziția va fi prezentată de data aceasta în Arad, una dintre cele mai importante stații ale turneului.

În timpul vernisajului va avea loc un recital de pian susținut de Antal Anna-Andrea, o studentă la Academia de Muzică Gheroghe Dima din Cluj, care a câștigat premiul primei ediții a Concursului Internațional de Pian din Târgu Mureș.

Antal Anna-Andrea a absolvit Liceul Vocațional de Artă din Târgu Mureș sub îndrumarea profesoarei Kovács Zsuzsa. În prezent, este în al patrulea an de studiu la Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, sub îndrumarea profesorului universitar Csíky Boldizsár și a asistentului universitar Mihai Diaconescu. Pe parcursul școlii, a participat la numeroase concursuri și olimpiade, câștigând multe premii de excelență. A avut ocazia să cânte ca solistă cu Filarmonica de Stat Târgu Mureș, dar a colaborat frecvent și cu filarmonicele din Cluj, Satu Mare, Craiova și Sibiu în cadrul concertelor „Rock the Symphony”, alături de dirijorul târgumureșean Remus Grama. În 2021, a susținut un turneu european de muzică de filme în colaborare cu Filarmonica de Stat Sibiu. În 2022, a câștigat premiul pentru cel mai bun concurent târgumureșan la prima ediție a Concursului Internațional de Pian din Târgu Mureș, oferit de institutul nostru, obținând astfel oportunitatea de a susține acest recital la Arad.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole