duminică, mai 26, 2024

Miercuri, 19 aprilie 2023, s-a aprobat proiectul „Insule ecologice digitalizate – Etapa a II-a”

Din OrasMiercuri, 19 aprilie 2023, s-a aprobat proiectul „Insule ecologice digitalizate – Etapa a II-a”

Miercuri, 19 aprilie 2023, consilierii locali au fost convocați într-o ședință extraordinară și au aprobat proiectul „Insule ecologice digitalizate – Etapa a II-a” pentru a fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Valoarea maximă a proiectului, care poate fi finanțată, este de 8.031.969,26 de lei.

Propunerea de investiție constă în amenajarea a 98 de insule ecologice supraterane, fiecare dotată cu 5 containere de 1.1 metri cubi pentru cele 5 fracții de deșeuri: biodegradabile, reziduale, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Insulele vor deservi minim 200 de apartamente fiecare și vor fi plasate pe terenul public al Municipiului Arad.

Aceste insule vor fi protejate împotriva vandalizării și accesului neautorizat și vor avea un sistem digitalizat de acces pentru persoanele arondate, modul GSM pentru transmiterea datelor, o bază de date cu beneficiarii serviciului și o interfață de facturare. Aceasta va permite colectarea informațiilor cu privire la volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și persoanele care le introduc în containere. Datele vor fi colectate și utilizate într-un sistem digital, care va fi principalul instrument de monitorizare și raportare.

În prezent, municipiul Arad are în funcțiune 42 de insule ecologice digitalizate în cartierele Alfa și Confecții, investiția fiind realizată din bugetul local în 2023. De asemenea, municipalitatea a depus proiectul „Insule ecologice digitalizate” în cadrul primei runde a apelului PNRR/2022/C3/S/I.1.B și a obținut finanțare. Proiectul este în desfășurare și vizează instalarea a 200 de insule ecologice supraterane în cartierele Micălaca și Aurel Vlaicu. Cu toate acestea, o mare parte a zonelor blocurilor de locuințe din municipiul Arad sunt deservite de platforme amenajate pentru colectarea selectivă a deșeurilor, ale căror dotări actuale nu asigură colectarea selectivă corespunzătoare, nu oferă posibilitatea de a restricționa accesul altor persoane decât cele arondate la platformele respective și nici posibilitatea aplicării principiului „Plătește pentru cât arunci”. Pentru a atinge obiectivele anuale privind colectarea selectivă și a răspunde cerințelor actuale în privința managementului integrat al deșeurilor, este necesară modernizarea sistemului de colectare, prin utilizarea noilor tehnologii.

„Din bugetul local au fost amenajate 42 de insule ecologice. La acestea se vor adăuga cele 200 pentru care am obținut deja finanțare prin PNRR, iar acum aprobăm amenajarea a încă 98 de astfel de insule ecologice. Vorbim despre 340 de locații certe identificate în municipiu. Funcție de necesități și dacă reușim să respectăm toate prevederile legale în ceea ce privește amplasarea lor, vom mai suplimenta acest număr”, a transmis primarul Călin Bibarț în cadrul sedinței Consiliului Local Municipal.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole