vineri, iunie 21, 2024

Navele ucrainene ce trec prin Marea Neagră, blocate de Rusia. Ucraina acuză că nu poate exporta cereale

ExterneNavele ucrainene ce trec prin Marea Neagră, blocate de Rusia. Ucraina acuză că nu poate exporta cereale

În ciuda unui acord mediat de ONU, Ucraina şi Rusia transmit avertismente privind continuarea acordului de transport al cerealelor ucrainene prin Marea Neagră. Ucraina a acuzat Rusia că a blocat inspecţiile navelor participante, în apele teritoriale ale Turciei.

Este din nou tensiune în Marea Neagră, unde Rusia a blocat navele ucrainene care transportă cereale. Kievul a susţinut luni, 17 aprilie, că iniţiativa mediată de ONU ce permite exportul în siguranţă de cereale ucrainene prin Marea Neagră riscă să fie „oprită”, după ce Rusia a blocat inspecţiile navelor participante, în apele turceşti, în timp ce Kremlinul a transmis că perspectivele pentru o reînnoire a acordului nu sunt ”atât de strălucite”.

Porturile ucrainene de la Marea Neagră au fost blocate după invazia Rusiei de anul trecut, dar accesul la trei dintre ele a fost permis în luna iulie a anului trecut, în baza unui acord între Moscova şi Kiev, negociat de Naţiunile Unite şi Turcia.

Acord pentru atenuarea crizei alimentare

Acordul – menit să contribuie la atenuarea crizei alimentare mondiale – a fost prelungit luna trecută, dar Ucraina susţine că numărul de nave de marfă care trec prin Bosfor şi transportă produse agricole ucrainene este extrem de scăzut.

”Pentru a doua oară în 9 luni de funcţionare a Iniţiativei pentru cereale, nu a fost elaborat un plan de inspecţie (pentru navele participante) şi nici măcar o singură navă nu a fost inspectată”, a publicat pe Facebook

Ministerul Comunităţilor, Teritoriilor şi Infrastructurii din Ucraina, sub titlul ”Iniţiativa pentru cereale sub ameninţarea blocării” a relatat, luni, Reuters.

O nouă înțelegere este sub semnul întrebării

Rusia nu a răspuns imediat la comentariile ministerului, dar Kremlinul a transmis că perspectivele pentru o reînnoire a acordului privind cerealele nu sunt ”atât de strălucite”.

Moscova susţine că un acord separat, în cadrul căruia ONU a fost de acord să ajute Rusia cu exporturile sale de alimente şi îngrăşăminte, nu funcţionează.

Ministerul ucrainean citat a comunicat că reprezentanţii ruşi din Centrul Comun de Coordonare operează un plan ”inacceptabil” de inspecţie a navelor care ”contrazice complet” termenii iniţiativei.

Potrivit ministerului, reprezentanţii ruşi încearcă să intervină în activităţile porturilor ucrainene prin impunerea propriilor criterii pentru a decide ce nave pot face parte din iniţiativă. În ultimele trei zile, inspectorii ruşi au refuzat să înregistreze trei nave fără nicio explicaţie, a precizat ministerul.

”Ucraina respinge în mod categoric ultimele cereri ale Rusiei şi se opune interferenţei sale în activitatea porturilor ucrainene”, a transmis ministerul.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole