duminică, decembrie 10, 2023

Tezaur monetar descoperit de un arădean la sfârșitul lunii martie

Din OrasTezaur monetar descoperit de un arădean la sfârșitul lunii martie

Complexul Muzeal Arad a anunțat recent descoperirea unui tezaur monetar format din denari romani republicani în județul Arad. Descoperirea a fost făcută de către Dorel Ancuța din orașul Sebiș, care deține un detector de metale autorizat. După ce a găsit mai multe monede din argint în afara localității, acesta a anunțat autoritățile și a păstrat monedele la locul descoperirii, oferind astfel posibilitatea săpăturilor arheologice pentru a dezvălui un tezaur monetar rar.

Arheologii Complexului Muzeal Arad au săpat în locul descoperirii și au identificat că monedele au fost depuse în trei grupuri alăturate, probabil în trei săculeți confecționați din pânză sau piele, materiale care s-au descompus. După extragerea monedelor, analiza primară a arătat că tezaurul este format din 599 de denari romani republicani, din argint, emiși de-a lungul mai multor decenii, începând cu a doua jumătate a secolului al II-lea î.Hr. și până către ultimul sfert al secolului I î.Hr., când probabil au fost îngropați.

Această descoperire este similară cu tezaurul de la Bârsa, descoperit în județul Arad în 1862, care conținea câteva sute, chiar peste o mie de monede din argint. Cu toate acestea, doar 29 de denari romani republicani au fost recuperați la acel moment. Cercetările arheologice au fost realizate cu sprijinul Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Direcției Județene pentru Cultură Arad, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad și Primăriei Orașului Sebiș.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole