luni, mai 20, 2024

Ce sfaturi ne dă Direcția de Sănătate Publică Arad

Din OrasCe sfaturi ne dă Direcția de Sănătate Publică Arad

Cu Sărbătorile Pascale apropiindu-se, DSP Arad dorește să informeze locuitorii din Arad cu privire la riscurile pentru sănătatea publică în această perioadă. Persoanele care consumă doar alimente vegetale în mod obișnuit ar trebui să introducă treptat produsele de origine animală în dieta lor înainte de sărbători. Este important să se consume o alimentație echilibrată și să se mențină un mod de viață moderat. DSP Arad recomandă următoarele:

 1. Ouăle trebuie consumate în cantități moderate, nu mai mult de două pe zi, datorită conținutului ridicat de colesterol din gălbenuș. Este recomandat să utilizați vopsea de ouă care a fost aprobată de Ministerul Sănătății.
 2. Carnea de miel (inclusiv drobul și friptura) ar trebui consumată în porții moderate, însoțită de legume proaspete de sezon, precum salată verde, salată de crudități, broccoli, conopidă, ciuperci și fasole verde. Ar trebui să evitați garniturile bogate în carbohidrați, cum ar fi cartofii, orezul sau pastele.
 3. Înlocuirea cărnii de miel cu cea de iepure, ied, pește și/sau pui poate fi mai ușor digerabilă.
 4. Alimentele (atât carne cât și legume) ar trebui gătite preferabil la cuptor sau grătar, evitând prăjirea în grăsimi precum untură sau ulei.
 5. Dulciurile contribuie la un aport ridicat de calorii, deci ar trebui consumate în cantități mici. Pofta de dulce după masă poate fi satisfăcută cu o salată de fructe, dar fără frișcă sau sosuri dulci.
 6. Consumul excesiv de alcool este o abatere frecventă în timpul sărbătorilor, ducând la starea de ebrietate și la tulburări digestive sau cardiace. Este recomandat să consumați alcool moderat, inclusiv cafea și tutun.
 7. După o masă bogată, este recomandată mișcarea (mersul pe jos, sportul). Nu este bine să stați pe canapea sau să dormiți. Dacă masa durează mai multe ore, se recomandă pauze mai lungi între felurile de mâncare.
 8. Nu în ultimul rând, DSP Arad recomandă respectarea regulilor de igienă pentru a preveni toxiinfecțiile alimentare:
 9. Nu consumați carne de la tăieturi clandestine sau de la ambulanțe, ci doar din magazinele/sursele autorizate.
 10. Nu cumpărați băuturi alcoolice (vin, țuică etc.) de la comercianții ambulanți.
 11. nu consumaţi carne insuficient tratată termic;
 12. nu folosiţi ouă de raţă/gâscă la prepararea cremelor, prăjiturilor, maionezei;
 13. păstraţi alimentele uşor alterabile (carne, peşte, ouă, maioneză, creme) la frigider;
 14. menţineţi igiena mâinilor, spălându-vă frecvent, ori de câte ori este nevoie;

Consumul excesiv de alimente, mai ales carne de miel și de porc, preparate tradiționale (drob, pască, cozonac, ouă roșii, maioneze, etc.) și băuturi alcoolice poate provoca următoarele probleme de sănătate:

 • tulburări digestive (grețuri, balonare, dureri abdominale difuze, diaree, etc.);
 • crize de ulcer gastro-duodenal (dureri în partea de sus a abdomenului, vărsături cu conținut alimentar, arsuri retrosternale, etc.);
 • agravarea afecțiunilor colecistice cronice (dureri în partea de sus a abdomenului, greață și uneori vărsături, gust amar în gură, balonare, diaree, etc.);
 • infarct miocardic și tulburări de ritm cardiac (dureri în zona pieptului sau în spatele sternului, dificultăți de respirație, palpitații, senzația de frică, etc.).

Dacă experimentați astfel de simptome, vă rugăm să mergeți de urgență la medic!

De asemenea, DSP Arad reamintește populației că poate apela la serviciile medicale oferite de cele 19 centre de permanență din județ (8 în zonele urbane și 11 în zonele rurale), serviciul de ambulanță și Unitățile de Primire Urgențe din spitale.

Serviciul Județean de Ambulanță poate fi apelat gratuit, de pe orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, la numărul unic de urgență 112.

Spitalele și Unitățile de Primire Urgențe (camere de gardă, compartimente și secții de primiri urgențe) sunt în funcțiune non-stop, în conformitate cu programările medicilor din turele de gardă.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole