vineri, iunie 21, 2024

Puterea europeană ale cărei exporturi spre Rusia au crescut la niveluri record de la începerea războiului

ExternePuterea europeană ale cărei exporturi spre Rusia au crescut la niveluri record de la începerea războiului

Exporturile Elveţiei spre Rusia nu au cunoscut decât o uşoară scădere de la declanşarea războiului din Ucraina, în ciuda sancţiunilor impuse de Berna, în timp ce exporturile de produse farmaceutice au crescut la niveluri record.

Deşi schimburile comerciale dintre cele două ţări sunt oprite în unele sectoare-cheie precum maşinile şi ceasurile, exporturile de produse farmaceutice spre Rusia au atins un nivel record, subliniază cotidianul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag, după ce a analizat date ale Biroului federal pentru vamă şi securitatea frontierelor (OFDF).

Medicamentele sunt considerate produse umanitare şi, prin urmare, sunt exceptate de la sancţiuni.

Exporturile elveţiene spre Rusia au atins o valoare de 2,9 miliarde de franci elveţieni (3,2 miliarde de dolari) în perioada martie 2022 – februarie 2023.

Această sumă este mai mică decât cele 3,5 miliarde de franci elveţieni înregistrate în cele 12 luni precedente, însă exporturile elveţiene spre Rusia nu au depăşit valoarea de 2,9 miliarde decât de trei ori în cursul ultimilor ani, notează NZZ am Sonntag.

„Dată fiind lista lungă de produse care nu mai pot fi livrate acestei ţări în război, impactul pare slab”, relevă săptămânalul.

Exporturile de produse farmaceutice au crescut cu 40%, ajungând de la 1,4 miliarde de franci elveţieni la circa două miliarde după invazia din Ucraina, şi reprezintă în prezent circa o treime din exporturile Elveţiei spre Rusia.

Elveția s-a aliniat sancțiunilor împotriva Rusiei, dar nu livrează armament Ucrainei
Elveţia găzduieşte numeroase grupuri farmaceutice, printre care Novartis şi Roche.

Conform companiei Novartis, citată de NZZ am Sonntag, „vânzările în Rusia au fost favorizate de numeroşi factori, printre care afluxul de pacienţi care şi-au amânat tratamentele medicale din cauza pandemiei” de COVID-19.

„Unul dintre factori a fost stocarea de către pacienţi şi spitale pentru a anticipa posibile blocaje” din cauza războiului, conform Novartis.

Elveţia s-a aliniat la sancţiunile adoptate de ţările din UE împotriva Rusiei, însă pe planul livrărilor militare ea respectă o neutralitate strică.

În ciuda apelurilor Kievului şi a aliaţilor săi, Elveţia a refuzat până acum să le permită ţărilor care deţin armamente de producţie elveţiană să le exporte mai departe în Ucraina.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole