sâmbătă, mai 18, 2024

Firma ieşeană Exonia contestă modul în care Ministerul Economiei a selectat companiile care primesc ajutor de stat: Noi, producătorii reali, suntem dezavantajaţi flagrant. A primit finanţare o firmă de apartament

EconomieFirma ieşeană Exonia contestă modul în care Ministerul Economiei a selectat companiile care primesc ajutor de stat: Noi, producătorii reali, suntem dezavantajaţi flagrant. A primit finanţare o firmă de...

Fabrica de ambalaje Exonia din Iaşi protestează, într-un comunicat de presă, faţă de modul în care Ministerul Economiei a realizat departajarea solicitanţilor de ajutor de stat, conform HG 959/2022. 

 

„Criteriile de evaluare au permis unei firme de apartament cu zero angajaţi şi cu o cifră de afaceri anuală «impresionantă» de numai zero euro să halucineze că va implementa un proiect de 80 de milioane. Tot de euro. Iar Ministerul Economiei îi aprobă finanţarea, din Bugetul Statului Român. Noi, producătorii reali din economia românească, contributori la Bugetul de Stat, dezavantajaţi flagrant de procedura de evaluare în vederea acordării unui ajutor de stat pentru înfiinţarea de noi capacităţi de producţie moderne, dar mai ales profitabile în baza expertizei noastre anterioare de necontestat, avem întrebări legitime cu privire la corectitudinea analizei documentaţiilor din dosarele de candidatură ale firmelor de apartament care au solicitat şi cărora li s-a aprobat acordarea finanţării”, arată reprezentanţii companiei Exonia din Iaşi.

 

Totodată, conducerea firmei ieşene întreabă cum au demonstrat aceşti câştigători că au capacitatea financiară de implementare a unui proiect de o asemenea anvergură şi ce unitate bancară poate asigura sursa de finanţare unei entităţi fără activitate, fără vreo experienţă şi fără active proprii.

 

„Dar capacitatea tehnică şi expertiza cum au demonstrat că o deţin în cadrul proiectelor depuse, în contextul în care nu au angajaţi şi nici vreo experienţă în domeniul vizat prin proiecte? Nu cumva se vizează mutarea personalului specializat dintr-o altă companie în noul proiect, ceea ce ar încălca criteriile de eligibilitate? (…) Sperăm în acest context că acele firme «de apartament» cu cifre de afaceri şi active minuscule să respecte declaraţiile privind evitarea unei relocări anterioare, dar mai ales pe o perioadă de minim doi ani ulterior realizării investiţiei! Altfel spus, sperăm să nu fie cazul unor mutări de activitate existentă a unor companii prin refinanţare şi retehnologizare mascată”, afirmă conducerea Exonia Iaşi.

 

Totodată, firma ieşeană se arată mirată că „se irosesc aiurea fondurile care ar fi putut să propulseze spectaculos industria românească”.

 

„Nu cumva s-a pierdut din vedere finalitatea reală a investiţiilor şi oportunitatea (ratată/ameninţată) de a crea peste 100 de locuri de muncă bine plătite în judeţul Neamţ, în cazul investiţiei de 21 milioane de euro propusă de Fabrica De Ambalaje Exonia, unde salariul mediu brut / salariat depăşeşte 6.000 Lei?”, adaugă reprezentanţii Exonia Iaşi.

 

Compania ieşeană susţine că îşi menţine cererea de finanţare şi că aşteaptă îndeplinirea obligaţiilor de către beneficiarii selectaţi.

 

„În cazul neîndeplinirii acestora, sperăm ca Ministerul Economiei să acţioneze rapid şi să semneze acordurile de finanţare cu solicitanţii serioşi din lista de «aşteptare», adică cei aprobaţi în afara bugetului. De asemenea, Ministerul Economiei poate oricând analiza oportunitatea unor majorări de buget, pentru a pregăti/proiecta creştere economică sau chiar ca şi răspuns la criza multiplă existentă”, mai afirmă conducerea firmei ieşene.

 

Grupul Exonia a fost fondat în anii 2000 de omul de afaceri Tiberiu Stoian, antreprenor cu investiţii în industria ambalajelor, IT, turism şi comerţ.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole