duminică, decembrie 10, 2023

Atenție arădeni! Vopseaua vândută prin piețele din Arad drept vopsea de ouă este foarte periculoasă

Din OrasAtenție arădeni! Vopseaua vândută prin piețele din Arad drept vopsea de ouă este foarte periculoasă

Una dintre tradițiile cele mai apreciate de Paște este vopsirea ouălor. Acestea sunt frumos colorate și se regăsesc pe masa fiecărui român în perioada Sărbătorilor Pascale. Cu toate acestea, specialiștii atrag atenția asupra pericolului pe care îl prezintă vopselele utilizate în această procedură.

Vopseaua pentru ouă, indiferent că este achiziționată din supermarket-uri, de pe internet sau de la vânzători ambulanți, poate fi extrem de toxică.

Un studiu anterior realizat de Info Cons a arătat că una din trei tipuri de vopsea pentru ouă care se găsesc pe piață conține între opt și zece E-uri.

În cadrul acestui experiment, reprezentanții organizației au analizat 35 de tipuri de vopsea pentru ouă, achiziționate în mod aleatoriu și anonim din supermarket-uri de la trei producători și distribuitori.

În ultima perioadă, a apărut și vopseaua tipografică utilizată pentru colorarea ouălor de Paște. Acest tip de vopsea este extrem de periculos, deoarece conține o cantitate foarte mare de plumb. Autoritățile avertizează astfel românii să nu cumpere vopsea de ouă de la orice colț de stradă.

Pe site-urile de vânzări au apărut astfel de oferte cu vopseaua tipografică. Mulți arădeni spun că o preferă deoarece ouăle de Paște vor avea o culoare puternică și intensă cu acest tip de vopsea, dar specialiștii avertizează că aceste substanțe nu sunt benefice pentru organism.

De asemenea, acest tip de vopsea se poate găsi la colț de stradă în Arad, în ambalaje improvizate din celofan și fără nicio informație cu privire la modul de utilizare sau compoziția sa. Cu toate acestea, vânzătorii încearcă să convingă orice trecător că vopseaua nu este toxică.

În ciuda insistențelor vânzătorilor, medicii avertizează că vopseaua tipografică este interzisă în utilizarea alimentară și poate avea efecte dăunătoare asupra sănătății.

„Când este din sursă industrială, să zicem aşa, poate conţine numeroase elemente printre care chiar metale grele şi acestea pătrund prin coaja oului, afectează calitatea alimentului şi pot dezvolta în primul rând reacţii alergice, reacţii cutanate, reacţii digestive şi dacă sunt consumate în cantităţi mai mari chiar afectare hepatică,” a explicat un medic.

InfoCons a atras atenția că vopseaua pentru ouăle de Paște poate conține până la 11 E-uri și poate fi periculoasă dacă este ingerată de pe coaja oului. Pe lângă cei 11 coloranți alimentari, 3 conservanți, 2 corectori de aciditate, 2 agenți de îngroșare, 1 acidifiant, 1 agent de umezire și 1 stabilizator, se pare că 8 dintre aceste vopsele conțin un colorant roșu toxic numit Azorubină sau E122. Acest colorant este utilizat în industria textilă și poate produce astm sau reacții adverse la persoanele care nu tolerează aspirina. De menționat că acest aditiv este interzis în țări precum SUA, Japonia, Suedia și Norvegia.

“Creşterea numărului de aditivi ca medie în diferitele produse agroalimentare ne îndepărtează de practica Uniunii Europene creând premisele de a avea produse în raft cu tot mai mulţi aditivi alimentari ceea ce duce la produse de o calitate diferită. Vopseaua de ouă este o substanță care de cele mai multe ori poate fi ingerată de noi sau de copiii noștri prin transfer, în momentul în care decojim ouăle. Este foarte important să citim etichetele produselor și să ne gândim că în coșul pentru Sărbători în care regăsim ouă, cozonaci și vin se regăsește și vopseaua de ouă. Găsim în comerț vopsea de ouă chiar și cu 12 E-uri. Citeşte eticheta!“, transmit cei de la Info Cons.

Există opțiuni naturale pentru a obține culori de ouă pentru Paște. De exemplu, pentru a obține o culoare roz sau roșie, putem folosi foi de ceapă sau sfeclă. Pentru a obține nuanțe de galben sau portocaliu, putem folosi morcov sau coji de citrice. Frunzele de varză roșie pot fi folosite pentru a obține nuanțe de albastru, iar frunzele de nuc sau spanac pentru verde. Acestea sunt alternative naturale și sigure la vopselele comerciale care pot conține substanțe toxice.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole