duminică, decembrie 10, 2023

Astăzi, 7 aprilie, la Primăria Arad are loc Conferința „Unirea Basarabiei cu România. Începutul Marii Uniri”

Din OrasAstăzi, 7 aprilie, la Primăria Arad are loc Conferința „Unirea Basarabiei cu România. Începutul Marii Uniri”

În acest an se împlinesc 105 ani de la Unirea Basarabiei cu România, un eveniment deosebit de important în anul istoric 1918, care a condus la momentul cel mai glorios din întreaga istorie a României: Marea Unire a tuturor românilor, care a avut loc la 1 Decembrie 1918.

„Prima provincie românească care a dat exemplul de reunire a ținuturilor românești înstrăinate a fost Basarabia. Ea venea ca o fiică spre mama sa România, având convingerea respectării principiilor celor mai avansate ale dreptului internațional și încrederea în viitorul poporului român unit sub coroana Regatului României”, declară Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

La Arad, primul pas spre crearea statului național unitar român va fi marcat de o conferință științifică numită „Unirea Basarabiei cu România – începutul Marii Uniri”. Aceasta va avea loc în Sala „Regele Ferdinand” a Primăriei Municipiului Arad astăzi, 7 aprilie 2023, începând cu ora 10. Evenimentul va fi organizat de Instituția Prefectului Arad, Consiliul Județean Arad, Primăria Municipiului Arad, Arhiepiscopia Aradului, Centrul Cultural Județean Arad, Centrul Municipal de Cultură Arad, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad, Complexul Muzeal Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” Arad, Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, Asociația „ASTRA arădeană – 1863”, Asociația „Arad – trecut, prezent și viitor” și Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad.

Conferința va avea invitați deosebit de importanți: dr. Igor Cașu, director al Agenției Naționale a Arhivelor din Republica Moldova și lector universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, dr. Virgiliu Pâslariuc, deputat în Parlamentul Republicii Moldova și conferențiar universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, dr. Doru Sinaci de la Instituția Prefectului – Județul Arad, prof. dr. Sebastian-Dragoș Bunghez de la Societatea de Științe Istorice din România – filiala Arad și dr. Maria Alexandra Pantea de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad. În timpul evenimentului, tânăra interpretă Noemi Szentesi, elevă la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi” Arad, împreună cu Constantin Tălmaciu, solist instrumentist al Filarmonicii Arad, vor susține un intermezzo muzical.

Celebrând actul istoric din urmă cu 105 ani, apreciind valorile românești oriunde s-ar afla și pe cei care ni le-au lăsat moștenire, unirea Basarabiei cu România din 27 martie/9 aprilie 1918 va rămâne însemnată cu litere de aur în istoria neamului românesc, după cum scria Ion Nistor în volumul său „Istoria Basarabiei”.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole