sâmbătă, ianuarie 25, 2025

Miercuri, 29 martie, la Biblioteca Județeană din Arad are loc conferința cu tema „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”

Din OrasMiercuri, 29 martie, la Biblioteca Județeană din Arad are loc conferința cu tema „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” din Arad organizează, miercuri, 29 martie, începând cu ora 13, o conferință cu tema „Deliu Petroiu și spațiul cultural arădean”, susținută de prof. univ. dr. Alexandru Ruja de la Universitatea de Vest Timișoara.

Deliu Petroiu s-a născut în Nădlac, la 24 august 1922. El a absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Cluj-Napoca, unde a fost studentul lui Lucian Blaga. A devenit refugiat la Sibiu și a participat la înființarea celebrului „Cerc de Literatură de la Sibiu”. A trăit și a activat în Timișoara timp de mai mult de patru decenii, devenind un adevărat lider al intelectualității din oraș, cu mii de expoziții vernisate, gazda a sute de lansări de carte și simpozioane, autor a sute de articole și cronici literare, precum și profesor care a avut ca elevi aproape toți absolvenții Facultății de Litere a Universității de Vest începând cu înființarea acesteia. El a murit la data de 21 aprilie 2008 și a fost înmormântat în Timișoara.

Prof. univ. dr. Alexandru Ruja va oferi o analiză pertinentă publicului arădean cu privire la activitatea lui Deliu Petroiu, un om modest și de o finețe intelectuală extraordinară, un critic de artă extrem de apreciat și un scriitor care, din nefericire, a lăsat posterității doar două volume tipărite: „Versuri de pahar” și „Cartea prietenilor mei”. Analiza va fi pusă în contextul istoriei literare și culturale.

Alexandru Ruja, critic și istoric literar, este profesor universitar dr. emerit la Facultatea de Litere a Universității de Vest din Timișoara. A scris mai multe cărți de sinteză despre literatura română, începând cu „Valori lirice actuale” (debut, 1979) până la „Confluențe critice” (2017). A fost inițiatorul și coordonatorul general al lucrării „Dicționar al Scriitorilor din Banat” (2005), primul dicționar critic, de tip enciclopedic, despre scriitorii din acest spațiu cultural. A scris și pentru „Dicționar general al literaturii române”, elaborat sub egida Academiei Române. De asemenea, a realizat ediții integrale din opera poetică a unor scriitori importanți. A fost distins cu mai multe premii, printre care Premiul „Perpessicius” pentru ediții critice acordat de Muzeul Național al Literaturii Române (2016), Premiul „Titu Maiorescu” acordat de Academia Română (2017) și Premiul „Opera Omnia” acordat de Uniunea Scriitorilor, Filiala Timișoara (2018).

Conferința va fi moderată de prof. Ioana Nistor și va avea loc în Sala de Artă și Multimedia „Sabin Drăgoi” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” din Arad, miercuri, 29 martie, începând cu ora 13. Evenimentul va include și un intermezzo liric susținut de tânăra interpretă arădeană Noemi Szentesi.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole