marți, noiembrie 28, 2023

 Lansare de excepție la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad

Din Oras Lansare de excepție la Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad

La Biblioteca Județeană „A.D. Xenopol” Arad va fi lansat un roman-document despre tragedia deportărilor din Bărăgan.

„Cu puterile mele de scriitor, am scris o carte despre Rubla, satul din care mai este în picioare o singură casă, cu un singur locuitor, supraviețuitor al acelor vremi. Doresc acestei cărți, dincolo de noima pentru care încă se mai citesc romane, să fie un prim demers pentru ca tăvălugul ignoranței și al ignorării să nu șteargă de pe Câmpia Bărăganului o ultimă mărturie a memoriei noastre colective din anii ’50”, declară scriitoarea Mariana Gorczyca despre cel mai recent roman al său, „Rubla, locul fără urmă”, volum ce urmează să fie lansat miercuri, 22 martie 2023, la ora 17, în sala „ASTRA” a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad.

Romanul intitulat „Rubla, locul fără umbră”, publicat de Editura „Școala Ardeleană” din Cluj-Napoca, a fost lansat în 2022. Această carte aduce în atenție o tragedie individuală și colectivă din „obsedantul deceniu”, care reprezintă o pagină importantă din istoria contemporană a uneia dintre cele 18 localități construite de la zero în Bărăgan. Autorul, Mariana Gorczyca, a imortalizat prin intermediul acestui roman, cu un condei inspirat, destine dramatice și a salvat Rubla, localitatea unde au fost deportați 40.320 de oameni în iunie 1951, potrivit documentelor prezentate în carte.

Volumul va fi prezentat într-un eveniment organizat sub egida Consiliului Județean Arad, prin Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”. Prezentarea cărții va fi realizată de scriitoarea Alice-Valeria Micu, scriitorul Ioan Matiuț și dr. Doru Sinaci, iar moderator va fi profesoara Ioana Nistor.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole