duminică, decembrie 10, 2023

Inspectorii muncii arădeni au fost în control în perioada 9 februarie  – 10 martie

Din OrasInspectorii muncii arădeni au fost în control în perioada 9 februarie  – 10 martie

În perioada 9 februarie – 10 martie, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a desfășurat mai multe controale pentru a verifica dacă angajatorii români, agențiile de muncă temporară și furnizorii de servicii specializate respectă prevederile legale referitoare la relațiile de muncă și regimul juridic aplicabil străinilor pe teritoriul României. Aceste verificări au fost efectuate în cadrul campaniei naționale privind controlul încadrării pe piața muncii a cetățenilor din state non-UE, iar inspectorii muncii arădeni au depistat numeroase nereguli.

„Campania s-a derulat sub coordonarea Inspecției Muncii, la angajatorii care-și desfășoară activitatea pe raza județului Arad și a avut, ca de fiecare dată, un dublu rol, atât de informare cât și de control. Angajatorilor li s-a readus în atenție, că anterior primirii la muncă a cetățenilor străini non UE, au obligația să obțină aviz de angajare, eliberat de structurile Inspectoratului General pentru Imigrări, să întocmească contract individual de muncă cu respectarea Codului Muncii precum și a legislației care reglementează completarea și transmiterea angajărilor în Registrul General de Evidență al Salariaților. Este știut faptul că în conformitate cu dispozițiile Ordonanței Guvernului nr.25 / 2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cetățenii străini non UE pot desfășura activități lucrative pe teritoriul României. Pe parcursul acțiunii s-a urmărit cu precădere dacă sunt respectate prevederile legale privind încheierea, executarea, modificarea, suspendarea și încetarea contractului individual de muncă, respectiv în cazul agentului de muncă temporară, a contractului de muncă temporară în ceea ce-i privește pe cetățenii străini non UE. De asemenea, dacă sunt respectate prevederile legale privind punerea la dispoziție și utilizarea salariaților temporari proveniți din state non UE”, se precizează într-un comunicat de presă transmis de ITM Arad.

În timpul controalelor, inspectorii de muncă din Arad au găsit nereguli, cea mai mare sancțiune fiind aplicată unui angajator care a angajat un cetățean străin fără aviz, fiind amendat cu 10.000 de lei. Alte nereguli au inclus nerespectarea perioadei de odihnă săptămânală și neînregistrarea salariaților străini la Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad în termenul legal de 5 zile de la începerea activității lor în România.

Ca urmare, inspectorii de muncă au impus măsuri pentru remedierea deficiențelor, care trebuie implementate într-un termen stabilit pentru a reduce consecințele negative sociale și economice ale nerespectării reglementărilor pentru străini în România. Scopul declarat a fost acela de a crește gradul de conștientizare a angajatorilor controlați cu privire la necesitatea respectării legilor privind munca străinilor.

 „Readucem în atenția angajatorilor că neîndeplinirea sau îndeplinirea parțială a măsurilor dispuse atrage răspunderea contravențională, amenzile de care sunt pasibili fiind cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei”, se mai spune în comunicatul ITM Arad.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole