joi, aprilie 24, 2025

Somații și popriri pe conturile arădenilor datori la Finanțe

Din OrasSomații și popriri pe conturile arădenilor datori la Finanțe

În anul 2022, datoriile de sute de milioane de lei au cauzat zeci de mii de acțiuni de executare silită. Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad a fost forțată să ia măsuri de recuperare împotriva contribuabililor care nu și-au plătit impozitele, iar astfel de cazuri au fost foarte multe. Potrivit raportului anual prezentat în cadrul ședinței de Colegiu Prefectural, AJFP Arad a emis 56.866 de somații pentru debite în valoare de 496,6 milioane de lei.

Aceasta este prima și cea mai comună măsură aplicată celor care au datorii la bugetul de stat. Următoarea măsură a fost poprirea, iar Fiscul arădean a raportat 20.958 de cazuri în care s-a pus poprire pe conturile bancare ale persoanelor fizice și juridice, pentru o sumă totală de 267,7 milioane de lei. În plus, au fost aplicate și măsuri de poprire pe veniturile terților, cu un număr de 10.593 de cazuri pentru debite de 150,7 milioane lei.

Cele mai severe măsuri de executare silită a contribuabililor cu datorii sunt sechestrele de bunuri mobile și indisponibilizările de bunuri imobile. În anul 2022, Administrația Județeană a Finanțelor Publice Arad a aplicat 309 sechestre pe bunurile mobile ale contribuabililor, pentru debite de 23,6 milioane de lei. În cazul indisponibilizărilor de imobile, Finanțele arădene au aplicat această formă de executare silită pentru debite în valoare de 26,8 milioane de lei, în 247 de cazuri.

În ceea ce privește încasările din executările silite, Fiscul arădean a raportat că, din cele 56.866 de somații înființate, 35,91% au fost încasate. În cazul popirilor pe conturi, încasările au fost de 74,64%, iar în cazul popirilor la terți, încasările au însumat 31,76% din totalul celor înființate.

„Colectarea creanţelor fiscale constituie o prioritate a activităţii instituţiei, intervenindu-se rapid în cadrul acţiunii de prevenire a formării arieratelor fiscale pentru a se evita devansarea de către alţi creditori a acţiunilor de recuperare şi împiedicarea contribuabililor de a-şi organiza insolvabilitatea.

Prin realizarea executării silite se urmăreşte obţinere de rezultate cât mai avantajoase, ţinând cont de interesul legitim şi imediat al creditorului, dar şi respectarea drepturilor debitorului”, a precizat șeful AJFP Arad, Marius Drăgănescu.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Arad face parte din Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Timişoara, alături de Administraţiile Judeţene ale Finanţelor Publice Timiş, Hunedoara şi Caraş-Severin. Aceasta are responsabilitatea de a oferi servicii pentru contribuabilii din întregul judeţ Arad prin intermediul structurii sale de administrare din municipiul Arad şi a celor cinci structuri teritoriale: Serviciul Fiscal Orăşenesc Ineu, Serviciul Fiscal Orăşenesc Chişineu Criş, Serviciul Fiscal Orăşenesc Sebiş, Serviciul Fiscal Orăşenesc Lipova şi Biroul Fiscal Comunal Săvârşin.

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole