Profitul, care este aproximativ triplu faţă de cele 56 de miliarde de dolari obţinute de grupul american Exxon, urmează unor rezultate record similare, publicate în februarie de grupuri internaţionale precum BP, Shell şi Chevron, care au înregistrat în mare parte profituri record pentru anul trecut.
Preţurile petrolului au crescut puternic în 2022, ca urmare a îngrijorărilor geopolitice, pe fondul războiului din Ucraina, scăzând ulterior din cauza cererii mai slabe din partea importatorului principal China şi a îngrijorărilor privind o contracţie economică globală.
”Având în vedere că anticipăm că petrolul şi gazele vor rămâne esenţiale pentru viitorul previzibil, riscurile de subinvestire în industria noastră sunt reale, iar acestea vor contribui la creşterea preţurilor energiei”, a declarat directorul general al Aramco, Amin Nasser, în comunicatul privind rezultatele financiare ale grupului.
Pentru a face faţă acestor provocări, compania investeşte în noi tehnologii cu emisii reduse de carbon, cu potenţialul de a obţine reduceri suplimentare ale emisiilor, a spus Nasser.
Planurile de creştere a capacităţii de producţie a ţiţeiului la 13 milioane de barili pe zi (bpd) până în 2027 sunt pe drumul cel bun, se arată în comunicat.
Cheltuielile de capital ale Aramco au crescut cu 18%, până la 37,6 miliarde de dolari în 2022, iar compania a spus că se aşteaptă ca cheltuielile din acest an să fie de aproximativ 45,0 miliarde de dolari şi până la 55,0 miliarde de dolari, inclusiv investiţiile externe.
Aramco a declarat un dividend de 19,5 miliarde de dolari pentru trimestrul al patrulea, o creştere cu 4% faţă de trimestrul precedent.
Consiliul său a recomandat, de asemenea, emiterea de acţiuni gratuite, acţionarii eligibili primind o acţiune pentru fiecare 10 acţiuni deţinute.
Fluxul de numerar liber a atins un record de 148,5 miliarde de dolari în 2022, comparativ cu 107,5 miliarde de dolari în 2021.
Preţurile energiei au crescut în martie anul trecut, deoarece invazia Ucrainei de către Rusia a schimbat fluxurile globale de ţiţei, citaţia petrolului Brent, de referinţă la nivel internaţional, ajungând la 139,13 dolari pe baril, cel mai mare din 2008.
Preţurile au scăzut rapid în a doua jumătate a anului 2022, pe măsură ce băncile centrale au majorat ratele dobânzilor şi au alimentat grijile de recesiune.
Alianţa de producători OPEC+, condusă de Arabia Saudită, a convenit anul trecut să reducă producţia cu 2 milioane bpd din noiembrie până la sfârşitul anului 2023, pentru a sprijini piaţa.
Decizia a atras critici puternice din partea Statelor Unite şi a altor ţări occidentale, dar dinamica pieţei de atunci a arătat că reducerile sunt prudente, preţurile petrolului fiind aproape de 80 de dolari pe baril, faţă de maximele de peste 100 de dolari din 2022.