vineri, iunie 21, 2024

Egiptul se va retrage la sfârşitul lunii iunie din tratatul ONU al cerealelor, spre consternarea altor semnatari ai convenţiei

EconomieEgiptul se va retrage la sfârşitul lunii iunie din tratatul ONU al cerealelor, spre consternarea altor semnatari ai convenţiei

Ieşirea Egiptului din Convenţia multinaţională privind comerţul cu cereale (GTC), care promovează transparenţa pieţei pentru continuarea cooperării comerciale, urmează unei perioade de tulburări pe pieţele cerealelor legate de războiul din Ucraina şi preocupările legate de securitatea alimentară globală.

Egiptul a semnat GTC, singurul tratat internaţional care acoperă comerţul cu cereale, la începutul acestuia, în 1995, şi este membru al consiliului care îl guvernează din 1949.

În februarie, a depus o cerere de retragere cu efect de la 30 iunie 2023.

„Acest lucru a venit fără informaţii prealabile. Mai multe delegaţii din cadrul CIG sunt surprinse şi triste de decizie”, a declarat pentru Reuters Arnaud Petit, directorul general al Consiliului Internaţional pentru Cereale, care administrează tratatul.

Mai mulţi membri ar cere Egiptului să-şi reconsidere decizia, a adăugat el.

Ministerul de Externe al Egiptului a declarat pentru Reuters, într-un comunicat, că decizia a fost luată după ce o evaluare a ministerelor de aprovizionare şi comerţ a concluzionat că calitatea de membru al Egiptului în consiliu nu a adus ”nicio valoare adăugată”.

Alţi semnatari ai GTC includ importatori şi exportatori importanţi de cereale, cum ar fi Statele Unite şi Uniunea Europeană.

Două surse familiare cu chestiunea, care au cerut să rămână anonime, au declarat pentru Reuters că Egiptul datorează cotizaţiile de membru al CIG.

Ministerul de Externe nu a răspuns la o întrebare despre taxe.

Comercianţii au declarat pentru Reuters că nu se aşteaptă la un impact asupra pieţei cerealelor, dar o sursă diplomatică a spus că, în mod simbolic, plecarea Egiptului dintr-o organizaţie multinaţională poate fi considerată îngrijorătoare.

Războiul din Ucraina a perturbat achiziţiile de grâu ale Egiptului anul trecut, iar guvernul a purtat discuţii cu ţări, inclusiv India, în încercarea de a se diversifica de la aprovizionarea din regiunea Mării Negre.

În ciuda acestor eforturi, Egiptul s-a bazat pe importurile competitive din Rusia pentru a-şi spori rezervele prin licitaţii tradiţionale, unele finanţate de Banca Mondială, precum şi oferte directe netradiţionale.

Impactul economic al războiului a agravat, de asemenea, o penurie de valută străină în Egipt, ceea ce a dus la o încetinire a importurilor, un blocaj de mărfuri în porturi şi un pachet de sprijin financiar de 3 miliarde de dolari din partea FMI.

În ianuarie, guvernul egiptean a instruit ministerele să reducă cheltuielile neesenţiale până la sfârşitul anului fiscal.

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole