sâmbătă, decembrie 9, 2023

Uniunea Europeană va propune noi reguli şi sprijin pentru anumite industrii verzi

EconomieUniunea Europeană va propune noi reguli şi sprijin pentru anumite industrii verzi

Proiectul de regulament este conceput pentru a se asigura că nivelul ”capacităţii de producţie a tehnologiei net zero din Uniune este suficientă pentru a satisface cel puţin 40% din nevoile anuale de implementare ale Uniunii”, se arată în document.

UE este îngrijorată că întreprinderile europene se vor muta în Statele Unite, care are un program de 369 de miliarde de dolari pentru a subvenţiona producţia ecologică.

În ianuarie, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că măsurile vor face parte din planul industrial al UE Green Deal, pentru a face din Europa casa tehnologiei curate şi a inovaţiei industriale pe drumul către zero emisii nete de carbon până în 2050.

Legislaţia va fi concepută pentru a susţine tehnologii, inclusiv solar fotovoltaic şi solar termic, eolian onshore şi offshore, baterii, pompe de căldură şi energie geotermală, hidrogen regenerabil, biometan, nuclear, fisiune şi tehnologie de reţea, potrivit unei anexe ataşate documentului.

Tehnologiile ”au atins, potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie, un nivel de pregătire tehnologică de cel puţin 8”, cu unele excepţii, se arată în proiect.

 Anumite tehnologii, cum ar fi combustibilul durabil pentru aviaţie (SAF), nu au fost incluse în proiect ca potenţiali candidaţi pentru schema de sprijin.

Legea de reducere a inflaţiei din SUA include sprijin pentru SAF.

Regulile ar sprijini, de asemenea, licitaţiile pentru desfăşurarea surselor de energie regenerabilă, adaptarea fondurilor de inovare şi facilitarea accesului la achiziţiile publice-private.

Dacă obiectivele nu vor fi atinse până în 2030, Comisia Europeană va propune ”măsuri suplimentare menite să acopere lacunele identificate”, se arată în proiect.

Comisia Europeană a refuzat să comenteze proiectul de document, despre care o sursă din industrie a spus că va fi lansat în săptămânile următoare.

 

Timisoara

Cieste si...

Cele mai populare articole